NA CESTE STIŽU NOVE MODERNE KAMERE: Hvataju svaki detalj u autu, a bit će postavljene na 28 lokacija – evo gdje…

Objavljeno: 23.9.2019. u 08:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

‘Tamo gdje smo postavili nove kamere brzina se smanjila. Osim brzine one otkrivaju još neke prekrašaje: je li vozač bio vezan, je li koristio mobitel i nepropisno pretjecao’, kaže Josip Mataija, voditelj MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa

Na državnim cestama diljem Hrvatske prije dva mjeseca postavljeno je 59 novih suvremenih kamera čija kvaliteta je takva da mogu snimiti gotovo svaki detalj u vozilu. Zahvaljujući njima samo sinoć, u subotu, policija je na području Karlovca uhvatila 25 pijanih vozača.

U Ministarstvu unutarnjih poslova najavljuju postavljanje još novih svevidećih kamera koje trebaju pomoći većoj sigurnosti u prometu.

“Dolaze i nove kamere. Već sljedeće godine idemo sa 16 novih kamera na 28 lokacija, a one će biti na području cijele Hrvatske. Dolaze i na područje PU zadarske, šibensko-knineske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske… Već sada smo pokrili većinu policijskih uprava određenim kamerama, što nam je i bio cilj. Tamo gdje smo ih postavili brzina se smanjila. Kamere imaju ne samo represivnu, nego i preventivnu svrhu. Osim brzine otkrivaju još neke prekrašaje: je li vozač bio vezan, je li koristio mobitel i nepropisno pretjecao”, kazao je za RTL Danas Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Osim toga, već dva mjeseca na snazi je i novi, mnogo rigorozniji Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji je, prema riječima Mataije, donio rezultate jer je zabilježeno smanjenje svih statističkih pokazatelja uključujuči i onaj najvažniji prema kojem je 17 posto manje smrtno stradalih.

Što se tiče novih fiksnih kamera, njima je u prošla dva mjeseca otkako su postavljene zabilježeno čak 50 tisuća prometnih prekršaja ili, u prosjeku, 833 dnevno. Najčešći prekršaj bilo je prekoračenje dozvoljene brzine vožnje.

Kamere su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj, iako ih neke županije još uvijek nemaju. Sveukupno je postavljeno 59 kamera i 122 kućišta, najviše u Ličko-senjskoj županiji, deset, jer kroz nju prolaze najvažniji međunarodni pravci.

“Do jutros smo utvrdili 5.400 prekršaja. Mogu vam reći da jako preventivno djeluju. Na područjima gdje su kamere sporije se vozi i sigurnost u prometu je veća”, kazao je za RTL Danas Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske.

Stranim državljanima koji počine prekršaj u prometu kazne se također šalju – onima iz EU automatski u njihovu zemlju, dok ostale čekaju na granici prilikom ponovnog ulaska u Hrvatsku. A osim kamera na stupovima, policija će uskoro početi koristiti 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja koji slike također automatski dostavljaju središnjem serveru MUP-a.

“Vozači će voditi o njima računa, ponašati se opreznije, ali nezgodno je da je takva svaka promjena kratkog vijeka. Vrlo brzo ljudi se naviknu i na strože kazne i na kamere i na sve druge elemente kojima pokušavamo podići prometnu sigurnost”, kaže prometna psihologinja Ljiljana Mikuš.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “NA CESTE STIŽU NOVE MODERNE KAMERE: Hvataju svaki detalj u autu, a bit će postavljene na 28 lokacija – evo gdje…”

 1. Opet će im faliti novca
  Sve ste opljačkali Hrvatsku Državu
  Gore od terorista četnika nacista
  Sramotno do kud smo dogurali
  Tko je narod izludio da se tako u prometu ponaša pa nadalje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  • Narod je lud sam od sebe, usput neobrazovan i nekulturan.
   Samo represalije mogu dovesti do poboljšanja vozačke kulture

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program