Stroge mjere opreza na svinjogojskim farmama: Svinjska kuga sve je bliže

Objavljeno: 23.8.2019. u 17:32
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ograđena farma, dezinfekcijske barijere, zabranjen neovlašteni ulazak ljudi, dok radnici ne smiju biti lovci ni u doticaju s divljim životinjama, samo su neka od rigoroznih pravila kojih se ovih dana pridržavaju i na svinjogojskim farmama u Hrvatskoj. Afrička svinjska kuga (ASK) sve je bliže.

Nakon što se početkom ovoga mjeseca pojavila u Slovačkoj, bolest je potvrđena i na četiri farme u tri sela kod Beograda, pa nam tako osim s mađarske, ASK već prijeti i sa srpske strane gdje bi se moglo usmrtiti čak pola milijuna svinja, piše Večernji list.

Uzgajivači su u strahu, znaju dobro što bi ta pošast značila za ionako nedostatnu hrvatsku proizvodnju svinja – i njihovu cjelogodišnju muku, a kako smo najveći uvoznici svinjetine u EU, gotovo jednako bi nas, tvrde upućeni, potresla i pojava bolesti u zapadnoj Europi, Danskoj, Belgiji i Nizozemskoj, o kojima trenutačno ovisimo.

– Mjere opreza od svinjske kuge i dosad su bile propisane, a sad čekamo da vidimo hoće li biti i posebnih mjera na granici sa Srbijom – kaže Goran Jančo koji godišnje proizvede oko 6000 komada svinja. Trenutačno ih je 2200 u turnusu, a kako je nova farma i kreditno opterećena, na OPG-u pušu i na hladno. Evidentira se baš svaki ulazak na farmu, došljaci i potpisom moraju garantirati da u posljednja 72 sata nisu bili u kontaktu s divljim životinjama ni na drugim svinjogojskim farmama, a radnicima je najstrože zabranjeno unijeti i bilo kakav “gablec” životinjskog porijekla.

Ne mora se ASK pojaviti na farmi, no pojavi li se u susjedstvu, bilo na divljim bilo na domaćim svinjama, to znači da će u krugu 3 i 10 km od žarišta sav promet svinjama biti obustavljen i poremećen ciklus prasenja i prodaje, objašnjava Jančo. Ističe kako se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 1,1 milijun svinja u vrijednosti od oko milijardu kuna, što najbolje govori o razmjerima potencijalne direktne štete. Bio bi nam zabranjen i izvoz živih svinja, mesa i mesnih prerađevina tako da bi u kolapsu, osim svinjogojaca, bila i cijela mesna industrija i hrvatsko gospodarstvo.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako su od potvrde ASK-a u Srbiji u Hrvatskoj pojačane preventivne mjere u cilju održavanja statusa zemlje slobodne od ASK te ranog otkrivanja unosa virusa kako bi se pravovremeno spriječilo daljnje širenje. Ističu kako je od presudne važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, prijevoza svinja… te pozivaju i na pojačane kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom zaraženog mesa i proizvoda ne bi proširio virus, donosi Večernji list.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program