NOVI DETALJI POSLOVNOG ODNOSA “LAV ZAŠTITE” I ELEKTRE ZADAR Novoselovićevoj tvrtci milijun kuna u manje od 10 mjeseci – tko je pokušao “zatajiti” ugovore?

Objavljeno: 19.8.2019. u 08:47
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Popis ugovora Elektre i Lav zaštite našao se na samom dnu Registra ugovora, na 124. stranici popisa. Svi na jednom mjestu – ugovori o očitanju potrošnje struje za kolovoz 2019. godine i oni iz listopada 2018. Jedan za drugim i svi s datumom unosa 13. kolovoza 2019.!? Dan nakon što smo insistirali da nam se iz HEP-a predoče podaci o iznosima koji su iz Elektre Zadar išli prema Lav zaštiti!?

Da Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 17. lipnja ove godine nije poništila Odluku o odabiru Elektre Zadar broj 4014-M-3/19, vrlo je vjerojatno da nitko nikada ne bi saznao pravu pozadinu strelovitog poslovnog uzleta bivšeg šefa Kriminalističke policije u Zadru i aktualnog prvaka gradskog SDP-a, Antuna Novoselovića.

Dokument o poništavanju natječaja kojim se na 24 mjeseca posao očitanja brojila potrošnje električne energije na području Elektre Zadar dodijelio Novoselovićevoj tvrtci Lav zaštita, naime, prvi je javno objavljeni trag goleme količine novca koje zadarska ispostava HEP-a na temelju ugovora i narudžbenica za čišćenje, očitanja brojila i(li) usluge dojavnog centra već mjesecima isplaćuje ovoj tvrtci primarno registriranoj „za tjelesnu i tehničku zaštitu“.

Nakon gubitaške prve godine poslovanja (2017.), podsjetimo, a „ulaskom“ u Elektru Zadar, Lav zaštita 2018. završava sa preko pola milijuna kuna prihoda.

Da se u trenucima dok ovo pišemo poslovanjem Elektre Zadar i bivšeg policajca ne bave i njegovi bivši kolege i druge institucije, odnosno da Državnoj komisiji nešto „nije bilo po volji“, tko zna kako bi poslovna 2019. godina završila po Novoselovića.

Ovako, situacija od loše postaje sve gora po ovog uvijek budnog kritičara društveno-političke scene u Zadru i najglasnijeg domaćeg borca protiv korupcije.

„HEP ODS Elektra Zadar sklopila je ugovore s tvrtkom Lav zaštita d.o.o. Zadar tijekom 2018. i 2019. godine za usluge očitanja brojila električne energije, usluge čišćenja i usluge dojavnog centra. Svi ugovori i narudžbenice sklopljeni su u skladu sa zakonskim i internim propisima koji reguliraju područje nabave.“, kazali su nam u HEP-u 7. kolovoza.

Na naše insistiranje da nam se dostave svi detalji poslovanja s Lav zaštitom, 12. kolovoza iz HEP-a nas upućuju na registar ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma, gdje su, kažu, „sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljeni svi podaci vezani uz  predmetne ugovore, te su javno dostupni“.

Sasvim suprotno. Na 120 i nešto stranica gusto popisanih ugovora, u registru na datum 12. kolovoza ni traga detaljima odnosa s Lav zaštitom. Točnije, ni spomena o tome da bi tvrtka bivšeg krimovca radila s Elektrom Zadar.

„Kako je za predmetni postupak javne nabave, rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, poništena Odluka o odabiru i predmet je vraćen naručitelju na ponovno postupanje, do završetka postupka javne nabave, ne možemo komentirati predmetni postupak“, dodaju tog dana iz HEP-a.

Ipak, ustrajemo u tvrdnji da su traženi podaci – javni, te insistiramo na točnim isplatama koje je Društvo HEP isplatilo Lav zaštiti Zadar.

Konačno, 16. kolovoza, nakon telefonskog obećanja djelatnice u Sektoru za korporativne komunikacije HEP-a na mail dobijamo traženi odgovor:

„U nastavku dostavljamo odgovor na Vaš upit o isplatama Elektre Zadar prema tvrtki Lav zaštita d.o.o. Zadar, a na temelju ugovora i okvirnih sporazuma koji su sklopljeni s Elektrom Zadar, HEP Operatorom distribucijskog sustava d.o.o., u Zadru.“  

Novoselovićev Lav, doznajemo, ima sedam ugovora s Elektrom Zadar, a putem narudžbenica pet puta od njega su naručene usluge čišćenja i dojavnog centra.

Prvo u vrijednosti nešto manjoj od milijun kuna (u samo devet mjeseci!), točnije 931.868,73 kn, a drugo nešto manje od 35 tisuća kuna.

Donosimo i preciznu speficikaciju:

Unatoč Rješenju Državne komisije kojim je u lipnju poništen travanjski natječaj Elektre Zadar za dva milijuna vrijedan posao očitanja brojila potrošnje električne energije, dakle, i to zbog niza propusta i manjkavosti natječajne dokumentacije Novoselovićeve Lav zaštite, Elektra Zadar svo vrijeme rečeni posao dodjeljuje istoj toj tvrtci!?

Štoviše, dok ovo pišemo, Novoselovićevi ljudi za oko 20.000,00 eura (za samo ovaj mjesec!) očitavaju brojila po gradu Zadru, a drugi čiste poslovne objekte Elektre za lijepih skoro 200 tisuća kuna!?

No, iznenađenjima niti tu nije kraj.

HEP nas u dopisu sa specifikacijom isplata prema Lav zaštiti još jednom upućuje na Registar ugovora javne nabave…

„Sve javno dostupne podatke o ugovorima možete vidjeti u registru ugovora na sljedećem linku za registar ugovora u EOJN: https://eojn.nn.hr/Oglasnik/.“

… isti onaj koji smo koji dan ranije pregledali i nismo pronašli ni spomena Lav zaštite.

Slijedimo ipak još jednom njihov naputak i 16. kolovoza zaista pronalazimo popis ugovora s Lav zaštitom – na samom dnu, na 124. stranici popisa, svi na jednom mjestu – ugovori o očitanju potrošnje struje za kolovoz 2019. godine i oni iz listopada 2018. Jedan za drugim.

Najinteresantnije – svi s datumom unosa (pogađate?) – 13. kolovoza!? Dan nakon što smo insistirali da nam se iz HEP-a predoče podaci o iznosima koji su iz Elektre Zadar išli prema Lav zaštiti!?

Zbog cijelog niza okolnosti, poslovanje Lav zaštite i Elektre Zadar zainteresiralo je ovih dana i nadležne institucije. To je za sada neslužbena informacija. Vjerujemo da nećemo dugo čekati ni službeno očitovanje.

Novoselović je moguće završio dobar posao s Elektrom Zadar, ali slutimo da prava priča tek počinje…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.9/5 (29 votes cast)
NOVI DETALJI POSLOVNOG ODNOSA "LAV ZAŠTITE" I ELEKTRE ZADAR Novoselovićevoj tvrtci milijun kuna u manje od 10 mjeseci - tko je pokušao "zatajiti" ugovore?, 4.9 out of 5 based on 29 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program