NARODNI TRG U ponedjeljak koncert klape Kontrada

Objavljeno: 18.8.2019. u 12:57
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

KLAPA KONTRADA | NARODNI TRG | 19.08. U 21 SAT

Klapa Kontrada osnovana je 2005. godine, u Posedarju. Od 2010. godine nastupa pod nazivom klapa Kontrada iz Zadra. Ime je dobila po, tada još ne objavljenoj, autorskoj pjesmi klape “Lipa li si”, iz stiha… „niz Kontradu piva klapa tvoja”… autora pok. Denisa Juričića.

Klapa njeguje autohtono a cappella pjevanje, vokalno – instrumentalni glazbeni izričaj ali je aktivna u autorskom radu. Samo dvije godine nakon osnutka, u rujnu 2007. godine, klapa objavljuje svoj prvi album autorskih pjesama pod nazivom “Lipa li si, Dalmacijo”. Svoj doprinos u autorskom djelu, između ostalih, dali su i sami članovi klape, Denis Juričić kao autor tekstova i Tomislav Pehar kao autor glazbe. Album je iznio par uspješnica: „Tri sam ti dana” (duet sa pok. Vinkom Cocom), „Lipa li si”, „Mati i more”…

Usporedno sa svojim autorskim radom ali ne i manje bitno, klapa je uvijek njegovala tradicionalnu dalmatinsku (a cappella) pismu. Svjedok tome su brojni nastupi na smotrama, natjecanjima, festivalima sa kojih je klapa nosila najsjajnija odličja: „Školjka 2010.” u Pakoštanima – zlato, 2011. godine – srebro, “Srebrne trešnje” na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, sudjelovanje Festivalu dalmatinskih kalpa Omiš 2010.g. i 2011.g…

Kako su članovi klape, osim svog pjevačkog izričaja, uvijek bili talentirani i za muziciranje sa glazbenim instrumentima, često nastupaju i na takav način, izvodeći poznate naslove dalmatinskog podneblja. Ta želja za muziciranjem, i sami članovi koji u sebi nose utjecaje pop-a, rock-a, „crne glazbe” (gospela)…, donosi klapi jedan drugačiji zvuk u izvođenju „tuđih” hitova. Osim publike, takav izričaj, prepoznao i žiri „Festivala klapa i mandolina” u Opatiji gdje je klapa, uvijek, ostvarivala izvrsne rezultate uz bok najboljih klapa koje nastupaju uz instrumente. Osim nagrada, klapa bilježi i veliki broj nastupa, gostovanja, suradnji i samostalnih koncerata.

Kroz klapu je prošao veliki broj pjevača, ljudi koji su dali svoj doprinos onome što je klapa danas. Nažalost, neki od njih više nisu sa nama ali svi oni mogu reći da su klapa Kontrada i da je klapa njihova.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program