Ministrica kulture: Hrvatska ne negira Teslino porijeklo

Objavljeno: 10.8.2019. u 18:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek danas je, komentirajući izjavu svog srpskog kolege o navodnom svojatanju Nikole Tesle, izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo.

“Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovjek koji je mijenjao svijet i koji je poveznica između država i kultura u kojima je živio. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom”, istaknula je ministrica u izjavi Hini.

Dodala je da za se razliku od Srbije koja ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama Hrvatska “s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo”.

“Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet predložiti da se Srpski kulturni centri u inozemstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne iznimne osobe čiji identitet i porijeklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da ga se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikole Tesle, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Ministrica kulture: Hrvatska ne negira Teslino porijeklo, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 komentara za “Ministrica kulture: Hrvatska ne negira Teslino porijeklo”

 1. Srbija je šovinistička nacistička četnička tzv država koja je Hrvate kao manjinu priznala tek 2004 godine
  Pa što očekujemo od nacista četnika neksžnjenih za GENOCID nad Hrvatima
  Tesla je u svom rođenju bio pravoslavac,ali itekako izraženo nešto izrekao a što postoji dokument::
  Tesla reče : ‘Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovici Draganici iz Zadra. Kao hrvatski plemici u 16. stoljecu došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinici, takoder su hrvatski plemici iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otici u Bosansku krajinu (Turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obraduje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak’ …….Prema zapisima Ivana Meštrovica, u knjizi Prisjecanja na ljude i dogadaje za boravka u Beogradu Tesla je doživio još nešto, zbog cega više nikad nije otišao u Beograd, a velikom hrvatskom kiparu, koji se u Americi u više navrata sastajao s Teslom, rekao je kako ne bi želio da Meštrovicevo kiparsko portretiranje Nikole Tesle završi u Beogradu ‘jer ne želi da išta njegovo završi u Beogradu’. Stoga je orginalni odljevak slavnoga Meštroviceva portreta velikoga znanstvenika izložen u foajeu Instituta Ruder Meštrovic, a kopija se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Ivan Meštrovic je, pozivajuci se na newyorška druženja s Teslom, inzistirao da Teslin portret ne završi u Beogradu

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 2. Opet terapija!!! Hebate, koji je to institut Ruder Meštrovic???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program