Ministar Kujundžić uvjerava da će zdravstveni djelatnici dobiti veće povišice

Objavljeno: 17.8.2019. u 10:30
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Iako je prije nekoliko dana ministar financija Zdravko Marić jasno rekao da u rujnu slijedi povećanje od dva posto u svim javnim i državnim službama, ministar zdravstva Milan Kujundžić za N1 tvrdi da će u njegovom resoru plaće rasti za četiri posto.

“Nema ničije krivice i vjerujem da će biti brzo izregulirano. U pregovorima je sudjelovalo ministarstvo financija, rada i zdravstva s jedne strane, a s druge strane sindikati.

To su bili maksimalno korektni razgovori, a i sindikati su maksimalno korektno nastupili, s početnih 2 milijarde došli smo do 400 milijuna kuna godišnje što iznosi oko četiri posto i ovo je samo jedna odgoda, vremenski time out u kojem je ministar financija u cjelini tražio rješenje što će to značiti.

Ja vjerujem da će to tijekom rujna biti potpisano i riješeno”, komenitirao je ministar zdravstva Milan Kujundžić za N1 zbog čega nije potpisan već ispregovarani kolektivni ugovor.

“Puno veće probleme ima ministar financija nego pojedinačni resor, ali vjerujem da će se naći sredstva”, komentirao je Marićeve izjave oko povećanja od 2 posto za sve djelatnike javnih i državnih službi.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak pak kaže da njihova očekivanja od sedam posto povećanja nisu nerealna. ”

“Ako misle zadržati radnike moraju povećati plaću i pokazati da nešto čine. Ne možemo mi ostati na ovakvim plaćama za dva posto dok je europsko tržište otvoreno”, istaknula je.

“Svima treba povisiti plaće, ali što se tiče sustava zdravstva, ako se zatvori trgovina neće nitko umrijetri, ali ako se zatvore odjeli povećat će se liste čekanja”, upozorava Prašnjak.

Resorni ministar isto daje prioritet zdravstvenim djelatnicima u odnosu na ostale. “Kada je riječ o sindikatu zdravstvenih djelatnika mislim da je to ono što nacija treba dati da ih zadržimo u zemlji. Uz dužno poštovanje prema svim strukama nitko nije tražen u Europi kao naši liječnici i medicinske sestre, prvenstveno zbog svoje kvalitete i potreba europskog tržišta i mislim da je ovo minimum što im ova nacija može dati”, ističe ministar.

Iz SDP-a poručuju da povišice od nekoliko posto neće ništa riješiti.

“Zamislimo da ćemo mi njih sa 100 ili 200 kuna zaustaviti da odu u Njemačku gdje će dobiti 2000-3000 eura plaću, nećemo. To nije način kako, a mi nemamo ni trag da to počnemo rješavati. Jednostavno svakom radniku se mora platiti prekovremeni sat i puno toga će biti riješeno”, smatra Danko Vrdoljak, predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo.

Hoće li na kraju biti dva, četiri ili sedam posto povišice šef Vlade ne otkriva, samo općenito ustvrđuje: “U zdravstvu moramo i možemo učiniti još više. Cilj je liječnici i osoblje radi i ostaje tu jer naš je obrazovni sustav taj koji godinama u njih investira.”

Ankica Prašnjak pak smatra da je u cijeloj situaciji najmanje kriv ministar Kujundžić koji je s njima parafirao novi kolektivni ugovor pa su onda iz Vlade rekli – ne.

Ministra smo i pitali je li njegov nedavni odlazak na rad u bolnicu u Zagvozd pokazatelj nefunkcioniranja sustava. On smatra da je to potvrda da sustav nikada nije bolje funkcionirao.

“Nikada nije u hrvatskom zdravstvenom sustavu bilo liječnika i sestara kao što je sada, nikada nijedna vlada nije dala ni polovicu specijalizacija koje je dala ova uvažavajući potrebe zdravstvenog sustava, a to što sam ja išao raditi to je samo potvrda da ja kao ministar odlazim raditi s najtežim pacijentima koje ne može nitko s tumorima jetre i gušterače, ja odlazim napraviti, a sada sam išao jer sam tu bio blizu s kolegama iz Splita koji imaju pritisak zbog turizma išao sam pomoći iako bi oni to napravili i bez mene”, zaključio je.

Za izjavu članovima Mosta da se s njim može i na šake kaže da je koristio taj izraz kao alegoriju, a ne kao poziv na fizički obračun.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program