KURBAN-BAJRAM Nadbiskup Puljić uputio blagdanske čestitke muftiji Hasanoviću i muslimanskim vjernicima

Objavljeno: 11.8.2019. u 08:32
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Muslimani slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji je islamski blagdan. Dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga. Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz susjedstva koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i ulica posebno očiste, a da se vjernici svečano obuku. U zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftiji Azizu Hasanoviću uputio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- Vjernici islamske zajednice proslavit će ovih dana veliki blagdan Kurban-bajram. To su dani koji podsjećaju na žrtvu i veliko pouzdanje u Boga, koje je praotac Ibrahim – Abraham pokazao kada je bio spreman žrtvovati vlastitoga sina. U sjećanje na taj događaj iz Povijesti spasenja muslimani će se diljem Hrvatske i svijeta uključiti u proslavu blagdana lijepim običajima molitve, klanjanja i zahvale. A to će posebice pratiti čin darivanja i brige za susjede i siromašne.

- U povodu ovogodišnje proslave Kurban bajrama izvolite, poštovani muftija Hasanoviću, primiti iskrene blagdanske čestitke sa željom da slavlje Bajrama donese Vama, Vašim suradnicima i vjernicima obilje radosti, mira, uzajamne dobrote i zajedništva, stoji u čestitci predsjednika HBK nadbiskupa Puljića, stoji u čestitci nadbiskupa Puljića.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.8/5 (5 votes cast)
KURBAN-BAJRAM Nadbiskup Puljić uputio blagdanske čestitke muftiji Hasanoviću i muslimanskim vjernicima , 1.8 out of 5 based on 5 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program