KNEŽEV DVOR Izložba fotografija “Pag, grad paškog sira”

Objavljeno: 14.8.2019. u 12:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Večeras se 21 sat, u sklopu Paškog kulturnog ljeta, u atriju Kneževog dvora u Pagu, otvara izložba fotografija “Pag, grad paškog sira” autorice Alenke Festini. Uz sudjelovanje Paške sirane na izložbi će se predstaviti i nagrade i priznanja koje je Paška sirana dobila u dosadašnjem radu kao najstarija sirana na otoku. Izložba će biti otvorena od 14.-20.8.2019. od 20 do 22 sata.

Izložba “Pag, grad paškog sira” bila je prikazana u svibnju ove godine u sklopu projekta „Pag na meniju“ Srednje škole Bartula Kašića i Turističke zajednice grada Paga u suradnji s Udruženjem obrtnika.

U sklopu izložbe u Kneževom dvoru održati će se Radionica filcanja vune, u subotu, 17.08.2019. s početkom u 20 sati. Tehniku filcanja vune demonstrirati će Nikol Jakopić Donadić, dipl. ing. tekstilne tehnologije koja je osmislila i proizvela seriju slika i nakita od filcane vune pod nazivom „Woolly Handmade in Pag“, koja naizgled neugledno runo ovaca predstavlja u potpuno novom, vizualno i estetski prihvatljivom obliku. Filcanje je tehnika obrade češljane vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i/ili toplinskog djelovanja, uz dodatak sapuna, međusobno isprepliću i mrse i to zahvaljujući ljuskavoj strukturi vunenog vlakna. Na taj način nastaje gust, neraskidiv materijal – filc.

O autorici izložbe:

Alenka Festini kroz svoj kreativni i umjetnički rad predstavlja svoju lokalnu zajednicu, Pag, grad i otok. Tako i ovog puta, ali kroz fotografiju predstavlja zanimljivost paškog ovčarstva, ljepotu zlatnog koluta paškog sira, čovjeka i ovcu, svjetsku jedinstvenost koja od davnina postoji na otoku čiji je krajolik na prvu pogled najsličniji Mjesečevom. Neke od fotografija objavljene su u Večernjem i Zadarskom listu. Njene tekstove i fotografije objavljivali su Agroklub, Ministarstvo kulture, i razni hrvatski i inozemni portali. Surađivala je sa HTV-om u emisiji Globalno sijelo. Ovo je njena druga samostalna izložba, a fotografije je izlagala i u organizaciji Zadarta. Kroz svoj rad ona je predstavila ono što voli jer ga najbolje poznaje, a to je Pag. I tako kroz njenu pisanu riječ i fotografiju, ovaj grad, otok, i njegovu vrijednosti ovčarstva upoznali su mnogi, ne samo unutar granica Lijepe naše, već i znatno šire. Naime, novinarski i fotografski rad Alenke Festini poznat je oko 20 godina. Kao novinar svoju ljubav pretočenu u lavinu riječi, a svoj pogled kroz široko kutni objektiv foto aparata, prenosila je hrvatskoj javnosti od početka 90-tih pišući za Vjesnik, Jutarnji listi, Večernji list, Novi list, Zadarski  list te razne portale. Kroz novinarski rad nije skrivala ljubav prema onim, kako ona kaže najvažnijim primarnim potrebama čovjeka, a taj je diši, pij i jedi. I svakako u ovoj trećoj ljudskoj primarnoj potrebi zauzela se upravo za predstavljanje paške janjetine i paškog sira, pašnjaka i zanimljivog krša, gdje se skriva obilje bilja, visoke kakvoće po bogatstvu eteričnosti, zadržanog i biljci zbog obilja posolica kao prirodnog konzervansa. Posebnu ulogu u cijeloj priči dala je upravo čovjeku, vrijednim i spretnim rukama ovčara, sirara, jer bez tog trojstva – krajolika, ovce i čovjeka – paške delicije, sira i janjetine, ne bi postojale.

Organizator izložbe: Turisitčka zajednica grada Paga

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program