Sve je više stjenica: Donose ih turisti, stručnjak objasnio kako

Objavljeno: 08.7.2019. u 13:01
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U Istri je prošle godine zabilježen 131 slučaj pojave stjenica, od toga 118 u hotelima, a 13 u privatnim turističkim objektima. Podaci za ovu godinu još nisu poznati jer se sezona tek zahuktava, javlja Glas Istre.

Ovih su dana jednu turisticu u čistom zadarskom objektu izgrizle stjenice. U početku je žena mislila da je u pitanju alergijska reakcija jer je dobila crveni osip popraćen neugodnim svrbežom. Međutim, liječnik je u lokalnoj bolnici utvrdio da se radi o ugrizu stjenica. Stjenice su se nekada povezivale s prljavim i zapuštenim prostorima, a glavni problem je što je riječ o vrlo otpornim i prilagodljivim kukcima.

Dr. sc. Nedjeljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju i dezinfekciju Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da se u cijeloj Hrvatskoj u posljednjih deset godina bilježi sve više pojava kućnih stjenica, a najviše ih je zabilježeno u primorskim, turističkim županijama. Županijski zavod za javno zdravstvo javlja da su 2007. godine imali samo dva tretmana protiv stjenica, a 2012. čak 21, što pokazuje njihovo sve učestalije pojavljivanje.

Radnici Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da su i desetak puta izašli na teren zbog sumnje na stjenice, ali da su kožne reakcije često posljedica ugriza i drugih kukaca poput komaraca, papatača i grinja. Zbog toga je bitno da se sumnjivi objekti pregledaju kako bi se izbjegli negativni komentari na web stranicama koji nemaju svoju osnovu, a nekome mogu upropastiti poslovanje.

Dr. Landeka kaže kako se najviše prenose putem aviona.

“Sad se najčešće širi putem avionske prtljage. Manje ih prenose gosti koji dolaze vlastitim automobilima. Poznato je da se prtljaga u avionskom transportu lako zarazi: dovoljno je da je jedan komad prtljage zaražen i da se stjenice presele na ostale kufere. Gost ih tako i ne znajući donese u neki hotel, apartman ili sobu. Nekoliko tjedana nakon što se stjenice namnože problem postane vidljiv”, kaže.

Ako dođe do pojave zaraze stjenicama postoji procedura po kojoj se postupa, a propisana je od Zavoda. Pritom postoji kodeks zaštite identiteta vlasnika zaraženog objekta. Objekt u kojem se provodi dezinsekcija stavlja se pod nadzor i ako je potrebno ponavlja se tretman.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program