PARNI VALJAK OTVARA KONCERTNU SEZONU U BIOGRADU Razgovarali smo s Husom: “Kad vidiš kako djeca pjevaju pjesme nastale prije njih, shvatiš koliko si zapravo velike stvari napravio”

Objavljeno: 08.7.2019. u 16:32
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

U četvrtak 11.07. s početkom u 22.30 h, otvara se koncertna sezona bazena Ilirija uz jedan od najvećih i najpopularnijih zagrebačkih rock sastava- Parni Valjak.

Početkom lipnja Parni valjak kreće na veliku turneju „Runda 44“, nazvana u čast obilježavanja 44 godine postojanja benda, koja će osim klasično dobrih pjesama, biti bogata i produkcijskim novitetima. S njima putuju čak četiri tone instrumenata jer i ovog puta pripremaju spektakularne koncerte. Od rasvjete, scenografije pa sve do repertoara – pazit će se na svaki detalj.

Tim povodom, razgovarali smo s gitaristom i frontmenom Valjka, Huseinom Hasanefendićem Husom.

- Reperoar na ovoj turneji je stvarno raznolik, sviramo i nove pjesme, ali i one koje dugo nismo. Reakcije publike su dokaz da smo to dobro složili, i veselimo se nastupu u Biogradu, kazao nam je na početku razgovora:

- Nismo svirali u Biogradu, čini mi se, 19 godina. I stvarno se veselimo, na binu izlazimo točno u 22.30 i krećemo u jedno lijepo druženje sa našom publikom!

* Obzirom na posjećenost Vaših koncerata, Valjak očito jednako dobro prolazi kod starije i mlađe, “nove” publike? Kakve pjesme dižu na noge prve, a kakve nove klince? Ima li razlike u ovom vremenu YouTubea i sl. platformi?

- Nema tu pravila, dobra pjesma je jednostavno dobra pjesma, a kako će ju netko doživjeti ipak je osobna stvar svakog čovjeka. Danas je ljudima lakše doći do pjesme ili banda, jedan klik je dovoljan za čuti sve što poželite. Svako vrijeme nosi svoje, i dobro i loše.

* Iz bogate karijere Valjka, koju pjesmu osobno najviše preferirate? Možete li izdvojiti? 

- Uz najbolju volju, ne mogu :-)

* Valjak zovu “pravim koncertnim bendom”. Na kakvim pozornicama najviše volite svirati?

- Tu također nema pravila. Mi imamo standarde koji se moraju ispuniti da bi mogli nastupati. Volimo nastupati na velikim binama u arenama, ali volimo i prisniji odnos sa publikom, kao recimo u Arsenalu u Zadru. Samo je bitno da su uvjeti na nivou, to nam je bitno zbog nas i zbog naše publike.

* Odolijevate li i kako popularizaciji društvenih mreža – Instagramu, Facebooku…? Koliko ste osobno prisutni na njima i koliko isti pomažu ili odmažu popularnosti benda? Je li moguće danas opstajati bez tog vida “marketinga”?

- Imamo ljude koji vode brigu o tome, ja osobno nisam na “fejsu”, ali razumijem da je danas vrijeme takvih platformi i jasno da je važan dio glazbene industrije.

* Tko su današnja publika Valjka? 

- Nije floskula, mi zaista imamo tri generacije na koncertima, i kada vidiš kako djeca pjevaju pjesme nastale kada ona nisu bila niti u planu, shvatiš koliko si zapravo velike stvari napravio.

* Koliko je dobre glazbe danas u Hrvatskoj? Pratite li domaću scenu i postoji li netko koga biste izdvojili?

- Pratim, naravno. Bandova ima, iznimno talentiranih muzičara ne nedostaje, ali u poplavi svega i svačega, teško je ponekad doći do prilike. Veliki je problem i infrastruktura, odnosno kroničan nedostatak mjesta za svirku.

* Kako, generalno, gledate na glazbenu scenu novog milenija? Jesu li najbolje pjesme već snimljene? 

- Teška tema, s tim da se nadam da najbolje pjesme nisu još snimljene. Svako vrijeme donosi svoje. Možda više volim ono kada smo kretali, jer smo bili 44 godine mlađi :-)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program