MIJENJA SE ZAKON, POLICIJA DOBIVA NOVE OVLASTI: Moći će vam uzeti auto, lakše ući u dom i doći do osobnih podataka, a rušit će i dronove

Objavljeno: 05.7.2019. u 11:25
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Policija dobiva veće ovlasti, tako da će moći lakše ulaziti u domove, rušiti dronove ili uzimati vozila građana u hitnim situacijama

Novim zakonskim izmjenama hrvatska policija dobit će veće ovlasti koje će im omogućit da u hitnim slučajevima mogu uzeti i vaš automobil, lakše uđu u domove građana i ruše dronove, piše Dnevnik.hr. Osim toga, policija će lakše i brže moći dolaziti do osobnih podataka, a ograničen je i rok čuvanja osobnih podataka, pa će se osobama za koje se sumnja da su napravile prekršaj podaci iz evidencije brisati nakon četiri godine. Oni protiv kojih se vodio prekršajni postupak, podaci će se brisati nakon deset godina.

Dok su dosad klasičnom provjerom dolazili do osobnih podataka, policajci će sada koristiti tražilicu u informacijskom sustavu MUP-a s podacima građana i provjeriti identitet prije izlaska na teren. “Nećemo morati ići u utvrđivanje uvidom u osobnu iskaznicu, nego isključivo ako to nalože državna tijela. U drugim slučajevima identitet ćemo utvrđivati putem našeg informacijskog sustava“, objasnio je Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Snosit će odgovornost za počinjenu štetu

U slučaju da, primjerice, dobiju dojavu od susjeda o nekim čudnim zvukovima ili mirisima iz nečijeg stana ili ako dobiju dojavu o mogućoj smrti policija će lakše ući u nečiji dom nego dosad. U posebnim slučajevi, ako su u potjeri za počiniteljem kaznenog djela i nemaju druge mogućnosti, moći će se poslužiti automobilom građana. “Naravno, ako bude počinjena bilo kakva šteta, snosit ćemo štetu i obeštetiti vlasnika vozila”, objasnio je Ćelić.

Policija će lakše rušiti dronove ako ugrožavaju sigurnost ili služe za kazneno djelo. Petar Veić, stručnjak za kriminalistiku s Pravnog fakulteta u Rijeci, objasnio je kako su dronovi opasni u slučaju zaštite štićenih osoba, kod javnih okupljanja te da su opasni u blizini posebnih institucija, Vladinih objekata.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
MIJENJA SE ZAKON, POLICIJA DOBIVA NOVE OVLASTI: Moći će vam uzeti auto, lakše ući u dom i doći do osobnih podataka, a rušit će i dronove, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

1 komentar za “MIJENJA SE ZAKON, POLICIJA DOBIVA NOVE OVLASTI: Moći će vam uzeti auto, lakše ući u dom i doći do osobnih podataka, a rušit će i dronove”

  1. An bravo..e, vrime je vrime…ja jeman tovara i bicikletu na libericu…moredu je vazet u svaku uru

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program