KONCERT U PETAK: A.K.A. Crescendo i Ardú u Cedulinu

Objavljeno: 11.7.2019. u 13:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

A.K.A. CRESCENDO I ARDÚ | ATRIJ PALAČE CEDULIN | 12.07. U 21 SAT

Jedina hrvatska sveučilišna a cappella grupa, A.K.A. Crescendo nastala je u proljeće 2013. godine spajanjem dvaju sličnih glazbenih sastava. Svojim prvim nastupom i izvedbom obrade poznate Silentove Terce na tišinu, privukli su veliku pozornost publike i medija, a cijela ih je hrvatska javnost dobro upoznala preko TV show-a Super talent u kojemu su došli do super finala. Redoviti su sudionici raznih događanja na zadarskom Sveučilištu te brojnih humanitarnih akcija. Njihove a cappella obrade obuhvaćaju širok spektar glazbenih žanrova. Djeluju bez voditelja, a sami su svoji majstori i kad su u pitanju glazbeni aranžmani i koreografije koje izvode.

Ardú je šesteročlana vokalna skupina iz Irske koja primarno djeluje u Dublinu i bavi se suvremenim a cappella pjevanjem – izvode često vlastite aranžmane popularnih pjesama bez instrumenata, koristeći samo svoje glasove.

Ardú je međunarodno prepoznata grupa: predstavljali su Irsku na festivalu Tempere Vocal u Finskoj, te pozvani da sudjeluju na a cappella natjecanju Sing: Ultimate A Cappella na britanskom TV programu Sky1. Ansambl je nastupao i na A Cappella festivalu u Londonu te na renomiranom Fringe Festivalu u Edinburghu, te se tako postavljaju kao irski predstavnici suvremenog a cappella pjevanja.

Ardú ipak najviše nastupa u Irskoj, gdje prilika za koncerte nikada ne nedostaje. Od brojnih nastupa u Dublinu (MusicTown, Sugar Club, Culture Night, Dublin Choral Festival and VocaJazz), preko nastupa u Corku (Cork International Choral Festival) i Limericku (Limerick Choral Festival), često se pojavljuju i na TV-u i radiju, uključujući i Ray Darcy Show (RTÉ 1), Classical Connections (BBC Radio Ulster) and Marty in The Morning (RTÉ Lyric FM).

Dobitnici su nekoliko nagrada: pobjednici kategorije National Vocal Ensemble & Popular Music na Cork International Choral Festivalu 2017, pobjednici natjecanja Lyric FM-a Choirs for Christmas 2018, te dobitnici nekoliko nagrada na City of Derry International Choral Festival 2015. Ove godine natječu se na međunarodnom natjecanju Vokal Total u Grazu.

Ardú je 2017. godine pokrenuo vlastiti glazbeni festival zvan Irish International A Cappella Festival and Competition, koji se odonda održava svake godine, a 2019. može se pohvaliti i natjecanjem u međunarodnoj kategoriji. Svrha festivala jest postavljanje platforme za lokalne grupe koje se žele baviti suvremenim a cappella pjevanjem, promoviranje žanra u Irskoj i šire, te izgradnja i proširenje lokalne scene.

Uz nastupanje, natjecanje i promociju a cappella pjevanja, Ardú razvija i edukativna partnerstva i programe u Irskoj te održavaju vokalne radionice s raznim ansamblima. Postigli su edukacijsko partnerstvo sa Dundalk Institute of Technology, školom St Kevins, Crumlin u Dublinu te sa Music Generation u Dun Laoghaireu. Njihov edukacijski program popularan je u školama diljem Irske i dostiže mlade pjevače i glazbenike svih dobnih skupina, sposobnosti i obrazovanja.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program