GRADONAČELNIK BJELOVARA U ZADRU Hrebak: “Građani imaju pravo znati kako se troši javni novac”

Objavljeno: 11.7.2019. u 11:01
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

HSLS ogranak Zadar održao je konferenciju za medije na kojoj su se nazočnima obratili Dario Hrebak, potpredsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara te Ivica Žuvela, predsjednik Ogranka HSLS-a Zadar.

Tema konferencije je bila predstavljanje aplikacije za prikaz transparentnog trošenja javnog novca, koja je u funkciji u gradu Bjelovaru.

„HSLS se ne bavi populizmom već konkretnim rješenjima. Nakon predstavljanja Nacrta korjenite reforme zdravstva, danas predstavljamo aplikaciju koja građanima omogućuje da imaju uvid u svaku kunu poreznih obveznika kojom Gradska uprava raspolaže. Smatramo da je transparentnost rada javne uprave prvi korak ka suzbijanju korupcije. Nakon implementacije naših stavki programa „Smart city“ i „Lungo mare“, Grad Zadar je javno obznanio Registar gradske imovine. Naime, zadarski HSLS je još 2016. godine inzistirao na formiranju i objavljivanju takvog registra, te tu stavku uvrstio u svoj predizborni program 2017. godine. Pohvaljujemo objavu Registra od strane gradske uprave, ali isto tako upućujemo i kritiku obzirom da cjeloviti uvid u gradsku imovinu imaju samo djelatnici gradske uprave, ali ne i javnost. Mi smo u HSLS-u već napravili korak dalje i pokazali da građani mogu do zadnje lipe kontrolirati kako gradska uprava raspolaže njihovim sredstvima. Smatramo da bi ovakav način komunikacije trebao biti standard te da bi time umanjili mogućnost malverzacija i vratili povjerenje građana u političare. Kamo sreće da je ovakva aplikacija bila aktivna u Nerežišću ili Škabrnji“ – rekao je dr. Ivica Žuvela.

Potpredsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak zahvalio se zadarskom ogranku na pozivu da predstavi aplikaciju „Transparentost“ kojom svi građani u Hrvatskoj mogu vidjeti kako se troši novac poreznih obveznika u Bjelovaru. Hrebak je prije predstavljanja aplikacije najavio i svoju kandidaturu za predsjednika HSLS-a na redovnom izbornom Saboru HSLS-a koji će se u studenom ove godine održati u Zagrebu.

„ Ovu aplikaciju smo napravili jer smatram da građani imaju pravo znati kako se troši javni novac, a mi političari imamo obvezu omogućiti svakom građaninu da to može javno i jednostavno vidjeti. Mišljenje građana danas je da su svi gradonačelnici lokalni šerifi. Nisam lokalni šerif i ne želim to biti, a ovim potezom smo u Bjelovaru pokazali da nemamo što skrivati i da građani mogu vidjeti svaki račun koji je plaćen iz gradske blagajne, neovisno radilo se o iznosu od 1 kune, pa do milijun i više kuna. Nedavna istraživanja pokazuju da 90% građana smatra da je korupcija najraširenija upravo na lokalnoj razini. Svima su nam puna usta borbe protiv korupcije, ali jedino smo mi u Bjelovaru napravili konkretan i snažan korak u borbi protiv korupcije upravo na lokalnoj razini. Danas je mišljenje građana o političarima izuzetno loše, a povjerenje u službene institucije najlošije u hrvatskoj povijesti. Upravo ovakvim projektima, mi ponovno počinjemo vraćati povjerenje građana u političare, pokazujemo da nisu svi političari isti i dokazujemo da je postojeći model potrošen i da mu treba redizajn. Ne možemo novo, moderno te dinamično društvo i gospodarstvo 21. stoljeća graditi na starom, potrošenom birokratskom, pa ako hoćete i socijalističkom modelu iz prošlog stoljeća. Hrvatskoj treba redizajn postojećeg sustava, a naš primjer iz Bjelovara dokaz je da se to može jednostavno i učiniti.“ rekao je Hrebak.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “GRADONAČELNIK BJELOVARA U ZADRU Hrebak: “Građani imaju pravo znati kako se troši javni novac””

  1. Hahahaha, na pravom mjestu zboriš!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program