GLAZBENE VEČERI Zadarska priča 1: Zadarski komorni orkestar

Objavljeno: 23.7.2019. u 11:01
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Srijeda, 24. 7.

Katedrala sv. Stošije, 21 h

Zadarska priča 1

ZADARSKI KOMORNI ORKESTAR

Ivan Repušić, dirigent

Roman Simović, violina

P. I. Čajkovski, J. Brahms

ulazak slobodan

Prvi od triju koncerata pod nazivom Zadarska priča, priča je o Zadarskom komornom orkestru i o borbi njegova grada za umjetnost, o građanskom pravu na glazbu. Građani, institucije i glazbenici Zadra nisu odustajali sve dok se nije postiglo ono što Zadar ima danas – profesionalni glazbeni život, ljetni festival prepoznat u međunarodnim okvirima te Zadarski komorni orkestar.

Dirigent Pavle Dešpalj 1961. godine osniva dva kulturna stupa ovoga grada – Glazbene večeri u sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar. Iako se kao službeni početak organiziranog rada Orkestra navodi 1985. godina, njegova povijest počinje znatno prije, potkraj 18. stoljeća, kad se javljaju konkretniji tragovi komorne i orkestralne glazbe u Zadru.

Godine 2005. Zadranin Ivan Repušić, kojeg su već tada hvalili kao najboljeg mladog hrvatskog dirigenta i najavljivali blistavu karijeru koja se i ostvarila, imenovan je šefom-dirigentom Zadarskog komornog orkestra. Od tog razdoblja počinje sustavna i redovita organizacija rada Orkestra.

“Djetinjstvo sam proveo u Zadru, kao znatiželjno dijete nemirna duha koje je poznavalo svaku kalu grada i živjelo punim plućima. Aktivno sam i zainteresirano pratio svaki glazbeni događaj tijekom sezone i ljeti na Glazbenim večerima u sv. Donatu. Divio sam se raznim zvukovima zborova, komornih sastava i orkestara u tom čarobnom spoju glazbe i ambijentalnosti. Upoznao sam mnogo divnih poklonika glazbe, profesora, kolega, prijatelja, družeći se s njima i razgovarajući nakon svakog koncerta do kasnih sati. Nezaboravno!”

Zadarski komorni orkestar tijekom godina stvorio je poveznice s glazbenicima i dirigentima koji su umjetnički i emotivno ostali vezani uz njega. Među njima se ističe Roman Simović, violinist svjetskoga glasa, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra koji svake godine rado navraća u Zadar, svoj drugi dom!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
GLAZBENE VEČERI Zadarska priča 1: Zadarski komorni orkestar, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program