ESTOFEX OGLASIO ALARM ZA HRVATSKU: Stigla je ona opaka fronta na koju su nas upozorili, ovo bi moglo postati jako neugodno

Objavljeno: 09.7.2019. u 15:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

‘Ono što je svakako dobro jest da se sad s ovim poremećajem prekida suša u Dalmaciji. Vrućine bi se mogle vratiti potkraj srpnja, odnosno u kolovozu’, kazala je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar

Vremenske prilike još se neće stabilizirati. Nad Hrvatskom se zadržava vrlo vlažna zračna masa pa se i danas, kao i jučer, diljem zemlje može očekivati razvoj oluja, a ponegdje i vrlo jako nevrijeme.

ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, na drugom je stupnju za veći dio Jadrana, Gorski kotar i Liku, gdje je lokalno moguća veća količina kiše, prolazno pojačan vjetar, i pijavice, a noćas i sutra ujutro, osobito duž Jadrana, treba računati na opasne vremenske uvjete.

Prema prognozi HRT-ove meteorologinje Dunje Plačko-Vršnak, potkraj dana i u noći na srijedu lokalni će pljuskovi biti češći na kopnu, ali osvježenje će se osjetiti i na Jadranu. Danas će u istočnim krajevima biti promjenjivo, a poslijepodne, osobito u Baranji, djelomice sunčano i uglavnom bez kiše, dok su pljuskovi i dalje mogući u Posavini. Poslijepodnevna temperatura bit će između 24 i 26 stupnjeva. Slično će biti i u središnjim krajevima Hrvatske, a poslijepodne će kiše biti na području Karlovca i Siska. U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom.

I HRT-ova meteorologinja kaže da su obilnija kiša te izraženiji pljuskovi izgledniji potkraj dana i u noći na srijedu. Uz obalu će ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju jugozapadni i zapadni vjetar. U noći na srijedu bura će ponovno jačati. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije danas poslijepodne te osobito navečer i u noći na srijedu bit će kiše, pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih, dok će vjetar jugozapadni i zapadni, uz nestabilnosti biti lokalno pojačan. Na krajnjem jugu veći dio dana bit će bez kiše uz barem djelomice sunčano vrijeme, a i tamo će prema večeri rasti vjerojatnost za kišu i pljuskove.

Sutra će kiše biti uglavnom u gorskim krajevima i unutrašnjosti Dalmacije uz relativno svježe vrijeme, dok bi u četvrtak trebalo biti sunčanije i toplije. U petak ponovno raste vjerojatnost za lokalne pljuskove. U srijedu na Jadranu oborine još mogu biti obilnije, osobito u Dalmaciji. Od četvrtka smirivanje vremena uz pretežno ili djelomice sunčano i ponovno toplije. U srijedu će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će u četvrtak oslabjeti i u petak okrenuti na slab jugozapadni i zapadni vjetar. S prolaskom hladne fronte nad naše će krajeve sljedeća dva dana još pritjecati sve hladniji zrak. Zatim će ponovno biti toplije, ali ne kao prošli tjedan.

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar pojasnila je promjenu vremena kojoj svjedočimo te otkrila kada se može očekivati povratak vrućina. Kaže da se dogodila promjena cirkulacije, inače uobičajena u ljetnim mjesecima, a polarna fronta se spustila južnije. Mazzocco Drvar je pojasnila i značenje polarne fronte.

“To je zapravo jedna zamišljena linija koja odvaja polarni zrak od zraka umjerenih širina. Ona inače putuje sjevernije i južnije, dakle ima tu jednu prirodnu cirkulaciju, i na njoj se stvaraju određeni valovi. Ona se ponekad spusti južnije, i to se dogodilo sada. Taj jedan njen val je zapravo jači i on se spustio sa sjeverozapada na područje središnje Europe. Kada se takve situacije događaju, dolazi do takvih promjena. Onda nam te fronte dolaze sa sjeverozapada, ponekad zapnu u Alpama. Dakle, Alpe su velika prepreka i one ponekad ne mogu prijeći preko tog planinskog masiva. Zadržava se taj hladan zrak kao hladna voda iza određene prepreke i sad ta fronta tamo stoji. Kako ima dosta hladnog zraka on lagano curi prema nama. I kako curi tako se stvaraju ta nevremena kakva smo imali sada”, kazala je.

Mazzocco Drvar je u emisiji RTL Danas kazala kako će se prava fronta izmijeniti tek večeras.

“Tada ćemo zapravo dobiti najveću količinu kiše i onda to sve skupa prelazi preko našeg područja”, kazala je dodavši da onakvih ekstremnih temperatura kao u lipnju vjerojatno više neće biti ovoga ljeta.

“Tako duge i tako jako izražene toplinske valove vrlo vjerojatno nećemo imati. To se ujedno i poklapa s našom sezonskom prognozom. Ono što je svakako dobro da se sad s ovim poremećajem prekida suša u Dalmaciji. Vrućine bi se mogle vratiti potkraj srpnja, odnosno u kolovozu”, napomenula je.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
ESTOFEX OGLASIO ALARM ZA HRVATSKU: Stigla je ona opaka fronta na koju su nas upozorili, ovo bi moglo postati jako neugodno, 2.7 out of 5 based on 3 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program