DANI KULE “Poslednja šansa” i “Zadnja ura kneza Martina Posedarskog” u Islamu

Objavljeno: 19.7.2019. u 08:30
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

27. i 28. srpnja 2019. održavat će se kulturna manifestacija DANI KULE u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom.

DANI KULE i ove godine nude šarolik program (izložbeni, scenski) uz prezentaciju same Kule Jankovića sa svim svojim ambijentalnim ljepotama, što se je u prethodnim godinama pokazalo dovoljno poticajnim za dolazak brojnih posjetitelja.

˝Dani Kule˝ su kulturna manifestacija koja se već devetu godinu za redom održava u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Ovom manifestacijom želi se revitalizirati Kula Stojana Jankovića, kao kulturno dobro jedinstvene kombinacije raznolikih kulturno-povijesnih, arhitektonsko-ambijentalnih, umjetničkih i prirodnih vrijednosti, ali i ukazati na veliko bogatstvo kulturnog nasljeđa i izuzetnih prirodnih ljepota zadarskog zaleđa.

Na tragu kulturnih aktivnosti koje su se prethodnih godina uspješno odvijale u Kuli Stojana Jankovića, i ove godine će ˝Dani Kule˝ kombinirati raznovrsne sadržaje koji uključuju izložbene i scenske, što sve izaziva velik interes posjetitelja.

Izložbeni program će se sastojati od predstavljanja umjetničkih portreta (uglavnom ulja na platnu) okupljenih pod naslovom: ˝Čuvari Kule Jankovića˝. Riječ je o umjetničkim djelima koja su u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine i sada su deponirana u Šibeniku te nisu bila izložena u Kuli Jankovića od 1990. godine. Ovo je prilika da se novim izložbenim podstavom predstavi dio kulturne baštine Kule Jankovića koja je vraćena u Republiku Hrvatsku zahvaljujući naporima međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U sklopu scenskog programa, 27. srpnja će se izvesti kazališna predstava ˝Poslednja šansa˝.

Riječ je o monodrami napravljenoj prema tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, a koju izvodi Suzana Petričević, glumica Narodnog pozorišta Beograd. ˝Poslednja šansa˝ je bila najuspješnija monodrama u sezoni 2009/2010. i trenutno je jedina monodrama koja se izvodi na redovnom repertoaru u Beogradu. Predstava je osvojila brojne nagrade kao što je prvo mjesto u konkurenciji malih formi na IX međunarodnom festivalu ˝Zlatni vitez˝ u Moskvi, 1. nagrada na ˝35. Internacionalnom festivalu monodrame i pantomime˝, 2010., te nagrada za najbolju monodramu prema odluci stručnog žirija na ˝15. Festivalu malih scena˝ u Sarajevu. Predstava je izvedena i na Festivalu ˝Gumbekovi dani˝ u Zagrebu, 2015. U nedjelju, 28. srpnja, dramski ansambl iz Posedarja „Knezovi i serdari Posedarski“ prikazat će dramu iz uskočke povijesti ˝Zadnja ura kneza Martina Posedarskog˝. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

˝Dani Kule 2019.˝ se održavaju uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ˝Čelinka – Posedarje˝ i Zavičajni muzej Benkovac.

P R O G R A M

27. srpnja (subota)

19:00 Otvorenje izložbe: ĈUVARI KULE JANKOVIĆA

Izložba portreta ličnosti zaslužnih za očuvanje Kule kroz stoljeća.

19:30 DOMJENAK

21:00 Kazališna predstava: POSLEDNJA ŠANSA

Komična monodrama po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović; izvodi Suzana Petričević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, koju je publika imala priliku na istom mjestu gledati u predstavi ,PLASTIKA“.

28. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG

Drama iz uskočke povijesti, u izvedbi dramskog ansambla Knezovi i serdari Posedarski iz Posedarja. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića

Ne samo u dane ove manifestacije, nego i u cijelom ljetnom razdoblju, može se razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra: stara kužina sa stalnim postavom etnografske zbirke, kula izvidnica i tamnica, zatim crkvica Svetog Đurđa te park s ribnjakom i izvorom vode. U novoobnovljenoj staroj kući mogu se razgledati skraćene verzije izložbi iz prethodnih godina. Predviđeni su slobodni i vođeni obilasci uz tumačenja, po potrebi na više svjetskih jezika.

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “DANI KULE “Poslednja šansa” i “Zadnja ura kneza Martina Posedarskog” u Islamu”

  1. Izvrćete teze povijesti i govorite o obitelji janka Mitrovića a ne Stojana Jankovića
    To je desnica izokrenuo

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program