Alarmantni podaci o sezoni: U nekim mjestima turizam pao do 20 posto

Objavljeno: 05.7.2019. u 16:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Konačan ishod turističke sezone koja je u tijeku, ni u ovom trenutku ne može se predvidjeti, no istraživanje koje je provela Hrvatska udruga turizma (HUT) pokazalo je da pojedini hoteli, apartmani i kampovi imaju i do 20 posto manji booking nego prošle godine.

“Prvo polugodište pokazuje da su najave tržišnih izazova i turbulencija s početka godine bile točne – turistička sezona bit će najizazovnija u proteklih nekoliko godina. Tempo rezervacija je usporen, a volumen smanjen u odnosu na prošlu godinu, dok se naznake optimizma bilježe samo u kompanijama koje su ulagale u povećanje kvalitete usluge. Najveći izazov u Hrvatskoj je poslovno okruženje, kako domaće, tako i međunarodno, koje se u konkurentskim državama značajno poboljšava. Ono je u Hrvatskoj izrazito nepovoljno za turistički sektor. U konkurentskim državama intenzivno se i kontinuirano radi na poboljšavanju okvira poslovanja turističkog sektora i to je jedan od ključnih razloga njihovog oporavka i povratka na scenu”, rekao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Hrvatska, navodi, ima najveći PDV na Mediteranu, dok Austrija i Mađarska porez u turizmu smanjuju s ciljem jačanja konkurentnosti ovog sektora.

Naš najveći konkurent snizio PDV

“Pridodamo li tome i jednog od naših najvećih konkurenata Grčku, koja će od 2020. sniziti PDV na ugostiteljske usluge s 24 posto na 13 posto, a na hotelski smještaj s 13 posto na 11 posto kako bi privukla ulaganja, olakšala poslovanje poduzetnicima te podigla konkurentnost turizma, onda je jasno da nas čeka sve teža borba za svakog gosta. Uz to, opće gospodarsko stanje – odnosno kontinuirano smanjivanje prognoza njegovog rasta u Europi, koja je naše najznačajnije emitivno tržište – dodatno opterećuje optimistične prognoze”, izjavio je Veljko Ostojić.

HUT je u lipnju proveo anketu o tržišnim izgledima ove sezone među 15 vodećih turističkih kompanija koje sezonu ocjenjuju neizvjesnom, a tržišne izglede podjednakim u odnosu na proteklu godinu, ali uz potrebu stalnog provođenja marketinško-prodajnih aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo da kompanije koje su investirale u unaprjeđenje proizvoda, koji će se nuditi uz više cijene, imaju puno bolju popunjenost, dok se u dijelu sektora u kojem nije bilo investicija očekuje pad cijena, a tu je upitna i razina zauzetosti.

Većina ispitanika potvrđuje da je u svim vrstama smještajnih kapaciteta tempo rezervacija sporiji, a ukupni volumen manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ističu se apartmanska naselja, u kojima je većina ispitanika potvrdila negativno odstupanje u odnosu na prošlu godinu, ali i kampovi koji su sredinom lipnja ostvarili manje rezervacija za 2019. u odnosu na prošlu godinu.

Do 20 posto manje rezervacija

“Raspon postotaka manjeg volumena rezervacija u odnosu na prošlu godinu kreće se od 1 posto do čak 20 posto, a najčešći broj odgovora kreće se u rasponu od 3 posto do 7 posto manjeg volumena rezervacija koji je ostvaren za cijelu 2019. do sredine lipnja (u usporedbi s istim razdobljem prošle godine). Ispitanici većinom očekuju povećani broj last minute rezervacija i ulažu dodatne prodajno-marketinške napore pa u skladu s tim većina ocjenjuje da će se u konačnici ove godine ostvariti jednaka razina rezervacija za glavnu sezonu i postsezonu kao i prošle godine”, rekao je Ostojić.

Ispitanici, kaže, ističu da ključne negativne eksterne utjecaje na tržišne izglede turizma u Hrvatskoj ove godine imaju jačanje konkurencije na istoku i jugu Mediterana, kao i naznake recesije na ključnim emitivnim tržištima. Intenzitet utjecaja obaju tih faktora ispitanici uglavnom ocjenjuju jakim ili osrednjim negativnim stupnjem. Kao treći po rangu negativan utjecaj identificirana je neizvjesnost povezana s Brexitom, koju oko 64 posto ispitanika ocjenjuje pretežito osrednjim ili slabim negativnim utjecajem, uglavnom zbog odlaganja rješenja do listopada.

Najnovije ekonomske prognoze, kaže, donose snižavanje očekivanih stopa rasta BDP-a u eurozoni na 1,2 posto u 2019., dok stope rasta međunarodnog turizma u Europi i svijetu (3 do 4 posto) također bilježe usporavanje u odnosu na prethodna razdoblja. Ističe da usporeni tempo rezervacija na zrelim mediteranskim tržištima ukazuje na očekivane last minute rezervacije i prijetnju nižih stopa zauzetosti u sezoni.

Veliki je problem, navodi Ostojić, što Hrvatska ima najveći PDV na hotelski smještaj (13 posto) i ugostiteljske usluge (25 posto) u europskim mediteranskim državama koje su nam konkurencija (niže u grafu je usporedba s ostalim zemljama).

Brojne europske države zato smanjuju stope PDV na hotelski smještaj i ugostiteljske usluge kako bi bile konkurentnije i razvijale svoj turistički sektor. Posljednji primjeri su, navodi Ostojić, Austrija, Mađarska i Grčka, a prve analize govore o pozitivnim ekonomskim učincima sniženih poreznih stopa.

Kako bi privukla ulaganja, olakšala poslovanje poduzetnicima te podigla konkurentnost turizma, Grčka će, kaže,od 2020. sniziti stopu PDV-a na ugostiteljske usluge s 24 posto na 13 posto i stopu PDV-a na hotelski smještaj s 13 posto na 11 posto. Po sniženoj stopi od 13 posto obračunavat će se usluge restorana, kafića i pekarnica, kao i dio prehrambenih proizvoda kao što su šećer, sladoled i kava, a hotelima će, osim snižavanja stope PDV-a na usluge pružanja smještaja za dva postotna boda, na konkurentnost utjecati i sniženje porezne stope na struju s 13 posto na 6 posto.

“Grčki hotelijeri objavili su kako 2019. zbog oporavka konkurentskih destinacija očekuju pad broja noćenja za oko 5 posto u odnosu na prošlu godinu, a istaknuli su utjecaj visokih poreza i slabe infrastrukture na nedovoljan stupanj konkurentnosti grčkog turizma”, rekao je Ostojić.

Mađarskoj nakon snižavanja PDV-a promet u ugostiteljstvu porastao do 60 posto

Dodao je i primjer Austrije koja je od 1. studenoga 2018. snizila stopu PDV na usluge smještaja s 13 posto na 10 posto.

Mađarska je, navodi, nakon snižavanja stope PDV na ugostiteljske usluge u prošloj godini s 27 posto na 18 posto, od početka 2019. stopu PDV na ugostiteljske usluge (osim alkohola) snizila na 5 posto. Mađarska vlada nedavno je, kaže, objavila da je izuzetno zadovoljna dosadašnjim ishodom poreznog rasterećenja u ugostiteljstvu koje je već rezultiralo porastom prometa za 40-60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“PDV je važan element ukupne konkurentnosti smještajnog i ugostiteljskog sektora, i to ne isključivo u pogledu cjenovne konkurentnosti već prije svega osiguravanja dostatnog novčanog toka za razvoj, tj. financiranje investicija i podmirenje obveza iz tekućeg poslovanja, prije svega rastućeg troška rada. Stoga brojne europske države snižavaju stopu PDV-a na hotelski smještaj i ugostiteljske usluge. Dakle, zaključak je jednostavan, ako se snizi PDV u Hrvatskoj, hotelijeri i ugostitelji će dalje moći investirati u objekte, kako postojeće, tako i nove, te će moći radnicima povećati plaće i na taj način biti konkurentni jer je istraživanje pokazalo da su upravo oni najbolji hoteli i najpopunjeniji u Hrvatskoj”, rekao je Ostojić.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Alarmantni podaci o sezoni: U nekim mjestima turizam pao do 20 posto, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

6 komentara za “Alarmantni podaci o sezoni: U nekim mjestima turizam pao do 20 posto”

 1. “Gladne oči” i gramzljivost…posljedice očekivane! Tako i treba!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  • Tribalo bi znat ko je to izracuna da 20% ..ja znan da se meni svaku sezonu dize bar 50% i dugo mi tako stoji..sve do kraja sezone…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Bit će toga i još.
  Svaki Q se kao bavi turizmom.
  A do jučer su pišali u gaće na Sokinom Brigu.
  Komedija….

  Kaliprst!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 3. @kaciola , biće ti imaš famigliu na sokinu brigu
  Šhiptar ili bugar što li si
  Prezime ov,ev,ili ić

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.0/5 (4 votes cast)
  • Plenkov-ich… i stos sad? A Bugari….su svi ka i boduli, Gregov, Nikolov, Mishlov, Jordanov…pun ih je grad… uzmi sinko telefonsku bibliju pa citaj koje blago zivi u gradu i sa kojin prezimenon…Eno ti i poglavar Nazora gimnazije p.izdun hdzenjara Simicev-ic..i neprdi naglas

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 4. Ventilatorić.
  Hahahahahahaha :)

  Sve!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program