Na ceste stigle najmodernije kamere, snimaju svaki detalj – evo gdje se nalaze…

Objavljeno: 04.6.2019. u 08:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Počelo je postavljanje novih 59 kamera za nadzor brzine na 122 lokacije u Hrvatskoj, a riječ je o najmodernijim kamerama takve vrste. Do kraja godine bit će, dakle, postavljeno 122 kućišta po cijeloj Hrvatskoj u kojima će se premještati 59 novih kamera.

Riječ je o najmodernijim kamerama takve vrste, kakve se danas koriste i u zemljama zapadne Europe, doznaje Podravski od Davora Pilića iz zagrebačke tvrtke Meditronik, koja je dobila posao postavljanja kamera za Ministarstvo unutrašnjih poslova u cijeloj zemlji.

Kamere proizvodi švedsko-nizozemska korporacija Sensys Gatso, a ova generacija uređaja razvijena je prije nešto više od dvije godine.

Kamere mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji, 20 megapiksela. Automatski čita tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiji. Aplikacija također automatski povuče podatke o vlasniku vozila i generira obavijest o prekršaju, objašnjava Pilić.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, a vozila počinje loviti na stotinjak metara udaljenosti. Fotografiju snima na otprilike 35 metara udaljenosti te je to trenutak u kojemu se presuđuje radi li se o prekoračenju brzine ili ne.

Usto, fotografije su toliko kvalitetne da se bez problema razaznaje jesu li vozač i suvozač vezani, a u nekim slučajevima to se vidi i za putnike na stražnjim sjedalima. Također će se vidjeti ako vozač koristi mobitel na nedopušten način i sve će se to sankcionirati. Snima se vozač u prekršaju bez obzira na to u kojem se smjeru kretao.

“Cijena samih uređaja je vrlo visoka – samo kamera stoji nekoliko stotina tisuća kuna – ali iskustvo pokazuje da se investicija isplati u samo mjesec do dva mjeseca, ovisno o intenzitetu prometa”, kazao je Pilić za Podravski.

Na mobilnim aplikacijama Google Maps za Android i iOS operativne sustave posljednjih su se dana počele pojavljivati nove informacije vezane uz promet.

Iz Googlea su sada službeno potvrdili da je riječ o većoj nadogradnji kartografskog servisa, javlja Bug.hr.

U Googleovoj aplikaciji karata i do sada su bile integrirane notifikacije poput, primjerice, obavijesti o prometnim nesrećama ili zastojima, a sada u 40 zemalja u kojih do sada nije bila dostupna ta opcija, među kojima je i Hrvatska, stižu informacije o lokacijama policijskih kamera i ograničenjima brzina na dijelu prometnica.

Već je izrađena karta s lokacijama fiksnih kamera za nadzor brzine, a korisnici Androida će moći i prijaviti lokacije radara za mjerenje brzine koje možda nisu zabilježene, dok će korisnicima iOS-a biti dostupne već prijavljene lokacije kamera.

Kartu s postojećim lokacijama fiksnih kamera za mjerenje brzine možete pogledati i ovdje.

Kako bi se ove informacije pokazale na ekranu, potrebno je Google Maps koristiti u načinu rada aktivne (turn-by-turn) navigacije. Tada će u donjem lijevom uglu zaslona biti prikazano važeće ograničenje brzine za cestu na kojoj se nalazite, dok će uz rutu iskakati notifikacije o policijskim radarima.

Osim u Hrvatskoj, ova funkcionalnost postaje dostupna i u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Španjolskoj, no za sada ne i u Sloveniji.

Zbog tamošnjih zakona, Google funkciju neće uvoditi u Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
Na ceste stigle najmodernije kamere, snimaju svaki detalj - evo gdje se nalaze..., 1.0 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program