Marić najavio manje poreze, ali i povećanje plaća državnim i javnim službenicima

Objavljeno: 20.6.2019. u 10:11
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjeravaju dodatno rasteretiti gospodarstvo.

Upitan hoće li krenuti u rasterećenje gospodarstva i povećanje plaća, Marić je odgovorio potvrdno, dodavši da rezultati rada za protekle tri godine govore da su uravnotežili proračun, smanjili javni dug i kamate, ostvarili suficit i popravili kreditni rejting, pri čemu cijelo vrijeme smanjuju poreze.

”Mi tri godine zaredom ne pričamo, nego činimo porezno rasterećenje i smanjenja poreza tako da je logično da građani i poduzetnici očekuju da se tim smjerom treba i mora nastaviti dalje”, rekao je Marić gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt.

Ministar je najavio četvrti krug poreznih rasterećenja u skladu s fiskalnim kapacitetima napomenuvši, međutim, kako je njihova odgovornost, uz porezni dio, gledati ukupni proračun.

No ustvrdio je kako se dosad pokazalo da je svako porazno rasterećenje donijelo blagodat građanima, poduzetnicima te samom proračunu.

Kad je riječ o povećanju dohotka građana, ministar je rekao da će učiniti sve.

“Što se tiče rasterećenja oporezivanja rada kao i rasterećenja dobiti mislim da tu imamo pozitivne efekte”, rekao je Marić napominjući da uvijek gledaju cjeloviti porezni sustav.

Najavio i povećanje plaća državnim i javnim službenicima

Za prijedlog oporbenog SDP-a da se neoporezivi dio poreza na dohodak poveća s 3800 na 5000 kuna, Marić je rekao da je u mandatu te iste SDP-ove vlade neto plaća porasla za oko 230 kuna, a u prošle tri godine za više od 700 kuna.

Komentirajući zahtjev sindikata učitelja za 600 kuna bruto veće plaće uz prijetnju štrajkom, ministar je rekao da, uz dužno poštovanje prema učiteljima i profesorima, ne može zanemariti ostale državne i javne službenike, od carinika do kulturnjaka. Založio se pritom za horizontalni pristup i osnovicu jednaku za sve pri čemu će koeficijent definirati složenost poslova.

Za porez na nekretnine rekao je da neće biti uveden iduće godine. “Svi dobro znamo kako je prošao prošli pokušaj. Sukladno tome mogu odgovoriti – ne”, kazao je ministar.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Marić najavio manje poreze, ali i povećanje plaća državnim i javnim službenicima, 1.0 out of 5 based on 1 rating

4 komentara za “Marić najavio manje poreze, ali i povećanje plaća državnim i javnim službenicima”

 1. Marića i njegovu obitelj u ludnicu
  Opljačkao je RH

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. @Ventilator

  A jesi l ti siguran da nisi iz ludnice pobjegao!?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
 3. Sto je sa privatnicima kad ce stavljati placu na banku?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. @ante, pa stavi je sam. Imas 2 dodatna mirovinska stupa i odi uplati, ako ti je zbog mirovine.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program