“Demografija nije samo pitanje boljeg standarda, već i mentalitetno pitanje”

Objavljeno: 14.6.2019. u 18:00
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Premijer Andrej Plenković u Zadru je, nakon šestog sastanka Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i općina, komentirao izjavu Milana Bandića, koji je prozvao stranke zbog manjka demografske strategije.

Bandić je, naime, sve stranke optužio da sustavno obmanjuju i lažu ljude ove zemlje posljednjih 29 godina, jer jedno govore prije izbora, a onda kad izbori prođu kao da ništa nisu rekli. Vladajuće je pozvao da što prije naprave i usvoje strategiju demografske strategije na nacionalnoj razini.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da 14 od 28 članica EU ima sličnu situaciju kao i Hrvatska, odnosno negativni prirodni priraštaj.

“Mi smo jedna od zemalja koja otprilike ima situaciju da je 15, 16 tisuća više umrlih u odnosu na novorođene. To je ozbiljan strukturni problem koji traje niz desetljeća, nije od jučer, nije od ove vlade, niti od razine grada ili bilo koga. Mjere koje smo mi do sada poduzeli s aspekta demografske revitalizacije su bez presedana na nacionalnoj razini”, rekao je.

Dodao je i da za njega to nije samo pitanje gospodarskih preduvjeta, rasta, boljeg standarda ljudi, već i “jedno mentalitetno pitanje”.

“Moramo biti svjesni da više ne živimo prije sto ili dvjesto godina, živimo u jednom društvu koje stvara neke druge vrijednosti pa i neke druge navike, tako da se veliki broj obitelji ni ne odlučuje za veći broj djece”, rekao je.

Dodao je da će Vlada raditi na tome da preduvjeti za demografsku revitalizaciju budu što bolji, koristeći se “najboljim praksama zemalja koje su radile iskorake”.

“Naravno, sve to skupa kao i ostale reforme , uključujući primjerice efekte mirovinske reforme, moraju biti dugoročno, proračunski, to jest, fiskalno održive”, dodao je.

‘Nije na meni da komentiram ovu temu’

Potvrdio je i da je razgovarao s virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom, a vezano uz slučaj nestanka više milijuna kuna iz gradskog proračuna i tragičnu smrt pročelnika gradskog Ureda za gospodarstvo i financije Siniše Palma.

“Upoznat sa svim što smatram da je relevantno, ali s obzirom da traju službene radnje, istrage nakon smrti pročelnika, nije na meni u ovom trenutku da komentiram tu temu. U svakom slučaju, vrlo vjerojatno ćete svi skupa vrlo brzo saznati o čemu je riječ”, dodao je.

Rekao je i da će se u okviru limita proračuna razgovarati i o plaćama učitelja koji prijete štrajkom ako im ne budu povećane.

“Raspravljat ćemo o okvirima, limitima za proračun iduće godine. Puno resora ima puno ambicija. Naša je politika fiskalne konsolidacije, a kao što znate, u mandatu naše Vlade velika su porezna, administratvina rasterećenja, narasla je minimalna plaća, narasla je prosječna plaća u Hrvatskoj, svi su gospodarski pokazatelji dobri. Sve ove inicijative moramo gledati u ukupnom kontetsku onoga što radimo na razini bilo državnih, bilo javnih službi”, rekao je.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za ““Demografija nije samo pitanje boljeg standarda, već i mentalitetno pitanje””

 1. Rwzhebali ste vi danas i Srbi jučer mentalitet Hrvata nekažnjeno
  Treba vas..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 2. U prilog nastojanjima da se “popravi” demografska slika naše lijepe,najnovija vijest je kako je “pušten da se brani sa slobode” lik koji je namlatio letvom TRUDNICU ! SAPIENTI SAT!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 3. A cha je to rec “rvacki ” ? Rvackon i rvackin jezikon se smatra samo Zagreb i ono okolo njega..ala Zagorje..i samo ka cujen da je oltar domovine na Medvidgrad umiston na pravon mistu uvati me muka. Dunkve, rvacki mentalitet to je justo tragikomedija jerbo…mi jemamo Istru, Dalmaciju nam voljenu, gospare u DU, Liku i Zagoru a i mandrile u Splitu moran spomenut posebno…to ce rec da je Rvacka u mentalitetu razjedinjena ka nikad. I kad meni neki p.izdun ala Plenkovic, Bandic i ta ekipa tamo okolo njega polupismenih ide cha govorit…to je sve puvanje u guicu… nikad jedinstva vise u ovu nasu malu ludu zemju !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
 4. Evo nasa san jednu pravu…o rvackomen mentaltetu

  Tekst pjesme:

  uuuuu uuuu , uuuuu uuuu

  uuuuu uuuu , uuuuu uuuu

  Meni se čini kad san budan da je san,

  Meni je nekad vako svaki dan,

  Pila me neki lik još kaže da me zna,

  Ja nemam pojma prvi put ga vidim ja,

  Bog, Bog,

  Ja nemam pojma ko si ti,

  Ja nemam pojma,

  Bog, Bog,

  Ja nemam pojma ko si ti,

  A ti znaš ko sam ja,

  uuuuu uuuu , uuuuu uuuu

  uuuuu uuuu , uuuuu uuuu

  Da si žensko i da imaš dobre cice,

  Možda bi s tobom ima čopor dice,

  Ajme brate što me pilaš tako jako,

  Okrenija si meni mozak naopako.

  Bog, Bog,

  Ja nemam pojma ko si ti,

  Ja nemam pojma,

  Bog, Bog,

  Ja nemam pojma ko si ti,

  A ti znaš ko sam ja,

  uuuuu uuuu , uuuuu uuuu

  uuuuu uuuu , uuuuu uuuu

  AAAAAAaaaaaa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.5/5 (4 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program