Uskoro će se znati štetni učinci proizvoda za grijanje duhana

Objavljeno: 03.5.2019. u 16:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

British American Tobacco (BAT) je započeo jednogodišnje kliničko istraživanje kako bi utvrdio koji učinak na zdravlje ima prelazak s cigareta na proizvode za zagrijavanje duhana

Proizvodi za zagrijavanje duhana, kao što je BAT-ov glo, zagrijavaju duhan kako bi se oslobodila para koja sadrži nikotin bez sagorijevanja, što znači da u pari takvih proizvoda nema većine štetnih tvari koje nastaju izgaranjem duhana.

Istraživanje će se provoditi u više zdravstvenih ustanova, a protokol je objavljen u četvrtak u časopisu Journal of Internal and Emergency Medicine.

U istraživanju će sudjelovati pušači, koji žele ili ne žele prestati pušiti i nepušači koji nikada nisu pušili. Ciljana skupina su građani Ujedinjenog Kraljevstva koji imaju između 23 i 55 godina i općenito su dobroga zdravlja. Sve skupine bit će uravnoteženo zastupljene prema spolu i godinama.

Pušači koji ne žele prestati pušiti bit će nasumično odabrani da nastave pušiti cigarete ili da koriste isključivo glo godinu dana. Oni pušači koji žele prestati pušiti dobit će zamjensku nikotinsku terapiju i/ili lijek za liječenje ovisnosti o nikotinu. Dok će nepušači biti stavljeni u kontrolnu skupinu.

Tijekom godine dana, sudionici će nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima i navikama, ali će svakih 30 dana posjećivati kliniku kako bi dali uzorke krvi i urina, kako bi se obavila fiziološka mjerenja te da bi ispunili ankete o svom zdravstvenom stanju. Mjerit će se i uspoređivati njihove razine bioloških biljega za koje se vjeruje da su uključeni u razvoj bolesti povezanih s pušenjem.

- Ovo je BAT-ovo prvo dugoročno istraživanje koje ispituje izloženost i moguće učinke na zdravlje povezane s korištenjem uređaja za zagrijavanje duhana. Zahvaljujući istraživanju, moći ćemo pratiti promjene i utvrditi vraćaju li se promatrane razine kod korisnika uređaja glo na razine zabilježene kod nepušača. Zahvaljujući rezultatima istraživanja javnozdravstvena zajednica, regulatori i potrošači steći će uvid u to mogu li THP-ovi biti održiva i manje rizična alternativa pušenju – istaknuo je George Hardie, čelni čovjek kliničkih istraživanja u BAT-u.

Očekuje se da će rezultati biti objavljeni do 2020. godine.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program