Umro je Đelo Jusić

Objavljeno: 31.5.2019. u 16:04
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U 81. godini života umro je Đelo Jusić, hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent. Potvrdio je to za Avaz.ba njegov sin. Dubrovački dnevnik je objavio kako je umro danas u zagrebačkoj bolnici.

Đelo Jusić, rođen 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, najpoznatiji je po domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Volim te budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.).

Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

U Dubrovniku je stalno boravio ranih 90-ih godina i tamo je proživio najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića

Tijekom karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a s više od tisuću skladbi.

Tijekom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim glazbenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “Umro je Đelo Jusić”

 1. Misusovo…ma ovo je na sliku Ibrica Jusic..brat mu…a ne Djelo… novinari, bevandu popijte za zbistrit se !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Ajmeeeeee..cha ste brziiii bili za prominit slikuuuu….ka avijaticariii kad gasidu pozare po otociman ;) !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Je na mrtvo umra
  Ma biće

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Veliki maestro i muzikanski duh ..proslavija je Dubrovnik i zupu dubrovacku diljen svita ! Lipo se sitit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program