Puna plaća tijekom svih 12 mjeseci rodiljnog dopusta?

Objavljeno: 10.5.2019. u 13:51
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Demografska politika Vlade donosi brojne novosti. Predstavljaju se na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju RH kojom predsjeda premijer Plenkovć, uz sudjelovanje ministara Nade Murganić, Davora Božinovića, Zdravka Marića, Olega Butkovića, Milana Kujundžića i Blaženke Divjak. Prije početka sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, ministrica Murganić otkrila je nove mjere koje će zasigurno razveseliti mlade obitelji.

- Povećat će se naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci s ciljem da ojačamo mlade obitelji. Iako to sad nije slučaj, u planu normativnih aktivnosti vjerojatno će doći na red i izmjena Zakona o radu u smjeru usklađivanja poslovnog i osobnog života. Među prijedlozima je i oslobađanje od poreza kod kupnje prve nekretnine, najavila je ministica Nada Murganić.

Stručnjaci predlažu stotinjak mjera za demografsku obnovu

Skupina od 16 stručnjaka, koju je oformilo Ministarstvo za demografiju završila je rad na Nacionalnoj demografskoj strategiji revitalizacije Hrvatske. Čeka se da da ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu. Stručnjaci predlažu stotinjak mjera.

Između ostalog, kako piše Večernji list, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine , da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme. Stručnjaci dodaju i da rad dječjih vrtića mora biti usklađen s potrebama zaposlenih roditelja i osiguran boravak djece u vrtiću cijelu godinu. Obitelji s djecom treba porezno rasteretiti, piše Večenji list.

Predlažu i ograničavanje rada nedjeljom, a u djelatnostima u kojima je nužan – da se pošteno plati. Predlaže se da se tvrtkama ograniči potpisivanje ugovora na određeno na pet posto. Besplatno dopunsko osiguranje trebali bi imati svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina, a građani kvalitetnu zdravstvenu skrb u cijeloj zemlji.

Zbog ravnomjernog razvoja zemlje predlaže se da se poljoprivredno zemljište daje građanima u dugoročnu koncesiju uz odgodu plaćanja koncesije i poreza. Stručnjaci predlažu za područja od posebne državne skrbi – osiguran prijevoz za dnevne migracije. Nisu za to da poslodavci uvoze strane koliko god požele. Predlažu i da se osobama koje su uložile u naše gospodarstvo omogući dobivanje hrvatskog državljanstva.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program