PROGRAM – Proslava Međunarodnog dana muzeja u NMZ

Objavljeno: 13.5.2019. u 15:46
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Donosimo program Narodnog muzeja Zadar povodom Međunarodnog dana muzeja “(18. SVIBNJA) i 24. EMA- e na temu (pre)hrana

Srijeda, 15.5. 2019

u 11:00 sati, Edukativna dvorana Kneževe palače otvorenje izložbe „U slast!“

Izložbom će se prikazati odabrani predmeti iz fundusa četiriju muzejskih odjela kojima ćemo ukazati na raznolikost i slojevitost prehrane u kulturno – povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodoznanstvenom kontekstu.

Program uz izložbu:

15. 5. 2019.

- Predstavljavljanje autohtonih jela Zadarske županije profesora kuharstva Renata Kraljeva

21. 5. 2019.

- Edukativni kviz na temu prehrane za učenike srednje škole (prijave na pedagog@nmz.hr)

Petak, 17.5. 2019.

- u 10:00 sati radionica Potraga za skrivenim receptima – za učenike u nižim razredima osnovne škole, atrij Kneževe palače (prijave na pedagog@nmz.hr)

- 10:00 sati besplatno vodstvo za građanstvo „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)“, izložbene dvorane na prvom katu Kneževe palače

- Od 9:00 do 12:00 sati na Narodnom trgu prezentacija tradicijskih jela Zadarske županije – suradnja Narodnog muzeja Zadar i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar u sklopu Etno dana Zadarske županije. U Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi je od 13. – 17. svibnja 2019. susret određenih istovrsnih škola iz Italije, Estonije i Rumunjske i to u okviru Erasmus programa. Stoga ove godine na ETNO DANIMA gostuju i učenici iz tih škola. Izbor jela koja će se moći kušati je slijedeći:

- ITALIJA – Pasta alla norma (Sicilija)

- Estonija – estonski začinjeni sendviči s ribom ( jelo se zove Kiluvõileivad)

- Rumunjska – slastica Papanasi

- Hrvatska – kroštule, fritule, savijača od skute i dalmatinska pita od bajama

Subota, 18. 5. 2019.

Svi odjeli i izložbeni paviljoni u subotu, 18. svibnja, su otvoreni za posjetitelje od 9:00 do 13:00 sati.

Etnološki odjel, Gradska straža, Narodni trg

Stalni postav Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije

Izložba prikazuje karakteristike jadranske i dinarske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa

Etnološkog odjela

Gradska loža, izložbeni paviljon NMZ-a, Narodni trg

Izložba „Zadar portret grada camerom obscurom“ Izložbu je priredio Hrvatski fotosavez, a fotografije su nastale u fotoradionici koju je Hrvatski fotosavez priredio u suradnji s Foto kino video klubom Zadar. Autori fotografija su Josip Bučić, Petar Sikirić, Nikolina Buzić, Sara Skoblar, Ivan Ilić, Zara Štrbac, Marija Knežević, Mario Vukelić, Gordana Knežević-Kolić, Kristina Vulić te Nora Milolović.

Kneževa palača, izložbeni paviljon NMZ-a, Poljana Šime Budinića 3

Izložba „Biološka raznolikost“ iz ciklusa izložbi Tajne muzejskih čuvaonica, u organizaciji Prirodoslovnog odjela NMZ-a, kutna izložbena dvorana, prizemlje

Ovo je treća izložba u nizu iz ciklusa TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA koje Prirodoslovni odjel organizira povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Ovom izložbom, kao i popratnim predavanjima želi se skrenuti pozornost o važnosti očuvanja okoliša i prirodne bioraznolikosti kao temelja za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Na izložbi su prikazane životinje iz raznih dijelova svijeta koje obitavaju na različitim staništima kako bi se što zornije ukazalo na bogatstvo vrsta i potaknulo razmišljanje o potrebi njihovog očuvanja. Sredstva za održavanje izložbe osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zadarska županija. Izložba se može razgledati do 25. svibnja 2019.

Izložba „U slast!“ povodom 24. EMA-e na temu (Pre)hrana, Edukativna dvorana, prizemlje

Izložba „U slast!“ prilog je Narodnog muzeja Zadar ovogodišnjoj  24.  Edukativnoj muzejskoj akciji  na temu (Pre)hrana i Međunarodnom danu muzeja, 18. svibnja. Izložbom će se prikazati odabrani predmeti iz fundusa četiriju muzejskih odjela kojima ćemo ukazati na raznolikost i slojevitost prehrane u kulturno – povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodoznanstvenom kontekstu.

Izložbu organiziraju Pedagoška i Dokumentacijska služba uz stručnu suradnju kustosa iz Galerije umjetnina, odjela Muzej grada Zadra te Prirodoslovnog i Etnološkog odjela.  Izložba se može besplatno razgledati u edukativnoj dvorani Kneževe palače od 15. do 22. svibnja 2019.

Izložba „Kallay collection/Zbirka Kallay – od Crne zastave do Crne linije“, izložbene dvorane u prizemlju

U organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Kolekcija Kallay obuhvaća vrhunska djela hrvatske moderne te hrvatske i regionalne avangardne i neoavangardne umjetnosti. Predstavljen je izbor iz kolekcije koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na izložbi je zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job, Juraj Plančić i mnogi drugi predstavnici moderne te autori i grupacije koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća kao što su EXAT 51 (zastupljen radovima Vlade Kristla, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca), Gorgona (Dimitrija Bašičevića-Mangelosa, Miljenka Horvata, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Josipa Vanište), Grupa šestorice autora (Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Svena i Mladena Stilinovića) zatim Ivo Gattin, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak. Na izložbi se može pogledati i antologijska slika hrvatske moderne autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916. godine. Izložba je ostvarena sredstvima Grada Zadra i Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ostaje otvorena do 25. svibnja 2019. godine.

Izložba „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)“ – stalna izložba, prvi kat

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga.

Rat je još trajao, a već su bila započela istraživanja dijelova Kneževe palače. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a vaša pažnja i razumijevanje složiti će ih u cjelinu.

Mali arsenal, multimedijalni posjetiteljski centar , Trg tri bunara 4

Prostor Malog arsenala obnovljen je koncem 2016. godine u sklopu EU projekta HERA. Projekt HERA, punim nazivom „Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana“, financiran je iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje, a u projektu je sudjelovalo devetnaest partnera iz osam država. U sklopu projekta HERA kreirane su kulturne rute od kojih upravo gradska kulturna ruta naziva “Zadar – grad – utvrda” nudi upoznavanje s identitetom grada kroz obilazak fortifikacijskog sustava Zadra. S tim u vezi, projektom je financirana obnova tri lokaliteta koji čine dio gradskih fortifikacija – Prolaz cara Augusta, Vrata sv. Krševana i Mali arsenal. Upravo Mali arsenal, kao polazna točka te rute, služi kao multimedijalni, izložbeni i virtualni centar za posjetitelje koji na interaktivan način prezentira razvoj zadarskih fortifikacija. Od posjetitelja se očekuje angažman, te ga se uvlači u temu uz pomoć vizualnih impresija, raznovrsnih i zanimljivih informacija, te potiče edukaciju kroz igru i istraživanje.Tema razvoja zadarskih utvrda prezentirana je na nekoliko razina. Prva razina prezentira se kroz 3D projekciju, vizualizaciju gradskih zidina kroz četiri vremenska razdoblja: I. st., 1250. – 1450., 1530. – 1797. i 1869. – 1943. godine.

Druga razina predstavlja interaktivnu podnu projekciju koja posjetitelje poziva na igru. Posjetitelj svojom kretnjom pokreće senzor koji zatim prati kretnje posjetitelja. Dok se posjetitelj nalazi na površini stakla, prati ga vizualizacija koja oko njega kreira virtualni ples „iskrica“.

Kroz treću razinu posjetitelji imaju mogućnost produbiti znanje putem korištenja dva multitouch ekrana. Na ekranima se nalaze interaktivne aplikacije koje prezentiraju sadržaj kroz kratke interakcije (kviz, slagalice), te nude mogućnost opširnijeg iščitavanja za one koji žele znati više.

Posljednja, četvrta razina navodi posjetitelje na izlazak iz prostora Malog arsenala i upoznavanje stare jezgre grada uz pomoć mobilne aplikacije „Zadar Walking Guide“ dostupne za downloadanje .

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program