POSJET S RAZLOGOM Slovenci zaplesali na Pozdravu suncu uz Morske orgulje

Objavljeno: 19.5.2019. u 09:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Pet plesnih parova iz slovenske pokrajine Koruške izabrali su Zadar za proslavu svoje uspješne plesne sezone. Iako su došli neobavezno, kao “obični” turisti nisu mogli odoljeti pa su spontano zaplesali i na Pozdravu suncu uz zvukove Morskih orgulja.

- Bolje mjesto nismo mogli izabrati. Ovo je neopisiv doživljaj, rekao je Simon Hribernik. On je i poznati slovenski ugostitelj, vlasnik prestižnog restorana Brančurnik s tradicijom dužom od 300 godina. Restoran se nalazi u podnožju Alpa, tik uz cestu između gradića Prevalja i Ravna na Koroškem u slovenskom dijelu regije Koruška, svega pet kilometara udaljen od austrijskog Bleiburga.

Kao vlasnik “restorana s potpisom” Hribernik je i ugledni član Europskog reda vinskih vitezova Austrije, konzulata za Korušku.

- U Zadar dolazim već 45 godina, otkriva Simon koji je u Privlaci sagradio kuću gdje sa suprugom Elom, inače vlasnicom triju ordinacija dentalne medicine, često boravi. – Zadar i Privlaku vole i naše dvije kćerke, cijela naša uža i šira obitelj, kaže Ela. Ona i Simon su u Privlaci i u Zadru bili domaćini plesnoj skupini s kojom nastupaju,

Nakon prigodnih plesnih koraka uz Morske orgulje, Slovenci su posjetili zadarske znamenitosti – Forum, Muzej zlata i srebra Zadar gdje ih je prigodnim riječima pozdravila časna sestra Cecilija. Ušli su potom i u unutrašnjost crkve sv. Lovre, pa lagano do Svetog Šime. Nisu propustili posjetiti i perivoj Kraljice Jelene Madijevske te Muzej antičkog stakla.

- Ovako nešto ima samo Zadar. Fascinirani smo eskponatima starim 2000 godina kakvih nema nigdje drugdje na svijetu, rekli su uglas Koruški Slovenci, otvoreno se diveći zadarskim znamenitostima i kuriozitetima.

Boravak na zadarskom području nastavili su posjetom Kraljevskim vinogradima na Punta Skali, gdje ih je pozdravio Milenko Rajić, suvlasnik te uspješne vinogradarsko-vinarske tvrtke. Uz domaće delicije, plodove mora, sir, pršut i neizostavnu janjetinu ispod peke, uživali su degustirajući “kraljevska” vina, uz pjesmu poznatog zadarskog pjevača Davora Perića.

Boravak u Zadru slovenski plesni parovi iskoristili su i za susret sa Darjom Jusup predsjednicom Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.4/5 (12 votes cast)
POSJET S RAZLOGOM Slovenci zaplesali na Pozdravu suncu uz Morske orgulje, 1.4 out of 5 based on 12 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program