Porfirije: Odluka o Stepincu isključivo je stvar Katoličke crkve

Objavljeno: 10.5.2019. u 08:20
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Mitropolit Porfirije Perić izjavio je kako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ni na koji način ne sudjeluje u odluci o kanonizaciji Alojzija Stepinca, pa je SPC pogrešna adresa za ljutnju onih koji su nezadovoljni papinom izjavom da treba razjasniti sve nejasne povijesne točke vezane za Stepinca, a pri čemu je zatražio pomoć i patrijarha Irineja.

- Svi znaju da je odluka o tome hoće li i kada Stepinac biti proglašen za sveca isključivo stvar Katoličke crkve. Mi ni na koji način u odlučivanju ne sudjelujemo niti možemo sudjelovati, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski za Hinu.

Porfirije je stoga, uz dužno poštovanje prema svima koji su nezadovoljni trenutnom situacijom vezanom za blaženog Alojzija Stepinca i papinom izjavom na tu temu, poručio da se oni ne trebaju ljutiti na Pravoslavnu crkvu.

- Mi smo pogrešna adresa. Po svoj prilici je riječ o ljutnji uperenoj protiv Vatikana, a to nije jednostavno reći. Jednostavnije je zamjenom teza upirati prstom na drugoga, rekao je mitropolit Porfirije. Odazvali smo se, dodao je, ljubaznom pozivu pape.

- Bratski smo, u duhu međusobnog poštovanja i iskreno razgovarali s braćom biskupima. Rekli smo što mislimo, kazao je mitropolit.

Predsjednik HBK Želimir Puljić ocijenio je pak da u papinoj izjavi o kanonizaciji kardinala Stepinca nema ništa spornoga o traženju istine kao ni onoga “što bi dovelo u pitanje svetost i kanonizaciju Stepinca, ali je ocijenio da je papina izjava uzburkala javnost i izazvala vjernike”.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.4/5 (17 votes cast)
Porfirije: Odluka o Stepincu isključivo je stvar Katoličke crkve, 1.4 out of 5 based on 17 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program