POLICIJA UPOZORAVA – OVAJ TIP PRIJEVARE GRAĐANA SVE JE ČEŠĆI: Evo kako prepoznati prevarante i što učiniti

Objavljeno: 15.5.2019. u 09:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

‘Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca’, kažu u osječkoj policiji nakon najnovijeg slučaja prijevare u kojem je prevarantica opljačkala ženu u njezinom stanu odnijevši joj nakit vrijedan više tisuća kuna

U ponedjeljak prijepodne nepoznata ženska osoba došla je u stan 51-godišnjakinje u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Na prodaju joj je ponudila masažer, a prilikom izlaska iz stana, iskoristila je nepažnju 51-godišnjakinje te joj ukrala nakit vrijedan više tisuća kuna, priopćeno je iz Policijske uprave osječko-baranjske uz napomenu da policija traga za zasad nepoznatom pljačkašicom.

PU osječko-baranjska povodom ove najnovije krađe ponovno je upozorila javnost kako se u posljednje dvije-tri godine pojavio novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi.

Lažno se predstavljaju, pričljivi su, naizgled empatični…

“Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca. Čest je slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično.

Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare nerijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari”, upozoravaju iz PU osječko-baranjske.

Policija preporučuje mjere opreza

Stoga, u cilju sprječavanja sličnih prijevara, policija je apelirala na građane da se pridržavaju sljedeći mjera opreza:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ;

– ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze;

– zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje;

– zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično);

– odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Na kraju, policija savjetuje građane da ako posumnjaju u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijeste policiju na broj 192 ili se obrate najbližoj policijskoj postaji.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program