PLENKOVIĆ U ZADRU I ŠIBENIKU “Svaka ribarica na Jadranu bit će nadzirana”

Objavljeno: 13.5.2019. u 16:55
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Premijer Andrej Plenković boravi u Šibeniku i Zadru.

U Šibeniku je sudjelovao na predstavljanju sustava nadzora i kontrole ribarstva te smotri ribarskih inspektora, nakon čega je otvorio Konferenciju o ribarstvu.

Na šibenskoj su rivi predstavljeni sustav bespilotnih letjelica, brodovi ribarske inspekcije, ronilice, vozila, steroskopske kamere i ostala oprema za nadzor te potpuno digitaliziran monitoring centra za ribarstvo, što su razgledali i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar Tomislav Tolušić, kao i predstavnici lokalnih vlasti.

Kako je najavljeno, predstavljene bespilotne letjelice će 60 posto vremena biti korištene za nadzor na moru, a ostatak će biti u funkcije protupožarne opreme. Sustavom za nadzor vršit će se analiza rizika za svako plovilo, a temeljem dobivenih podataka i učestalosti prekršaja ići u ciljani inspekcijski nadzor.

Plenković: Ribarstvo i akvakultura strateški značajni sektori

- Ribarstvo i akvakultura strateški su značajni gospodarski sektori u Hrvatskoj i važan čimbenik u sprečavanju depopulacije otočnih zajednica, istaknuo je premijer.

Na konferenciji, koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku, sudjeluju predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za more i ribarstvo, predstavnici ribarskog sektora i znanstvene zajednice.

Po iznijetim podacima, hrvatska ribarska flota ima više od 200 plovila, izravno zapošljava oko 1.400 ljudi. U industriji prerade ribe radi oko 3.300 ljudi, a koćarski ribolov broji flotu od preko 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17.000 tona u vrijednosti od 100 milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi.

Na dvodnevnoj će se konferenciji o ribarstvu raspravljati i o o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi, financiranju ribarskog sektora i sl.

Premijer se susreo i s Antom Gotovinom. Sudjelovat će i na svečanom otvorenju Interpretacijskog centra katedrale svetog Jakova.

Najavljen je sastanak s rektoricom zadarskoga Sveučilišta Dijanom Vican, kojemu će nazočiti i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program