Papa Franjo: Kolinda je pravi general, a Hrvatska je snažna

Objavljeno: 19.5.2019. u 11:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Papa Franjo u Vatikanu je na prijemu za strane novinare (članove Stampa Estere) kazao da bi volio pohoditi Hrvatsku te pohvalio Hrvatsku i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović

Papa Franjo je rekao da bi rado posjetio Hrvatsku, ali da prije mora “posjetiti manje države”. Na novinarsku primjedbu da ni Hrvatska nije velika država, papa je kazao:

- Ali vaša je država snažna, jako snažna, a imate i predsjednicu koja je snažna, pravi general.

Obraćajući se novinarima rekao je da cijeni njihov posao koji je dragocjen jer pridonosi potrazi za istinom, a samo nas istina čini slobodnima.

- Vaša je uloga neophodna i to vam daje veliku odgovornost: traži od vas posebnu brigu za riječi koje upotrebljavate u vašim člancima – kazao je Franjo i dodao kako je važno vagati riječi i na društvenim mrežama te je pozvao novinare da djeluju kako bi “komunikacija stvarno bila instrument za konstruiranje, a ne za uništavanje, za susretanje, a ne za sučeljavanje, za dijalog, a ne za monolog, za orijentiranje, a ne za dezorijentiranje, za shvaćanje, a ne za neshvaćanje, za hodanje u miru, a ne za sijanje mržnje, za davanje glasa onima koji ga nemaju, a ne da se bude glasnogovornik onih koji urlaju jače, piše Večernji list.

- Umiltà (Poniznost) ključ je novinarske aktivnosti. Poniznost da se ne zna sve prije no što se pokreće istragu. Pretpostavka, umišljenost da se već sve znade ono je što blokira istraživanje. Ponizni novinar ne znači osrednji, već svjestan da se preko nekog članka, nekog tvita, nekog izravnog televizijskog ili radijskog javljanja može učiniti dobro, ali ako nismo pažljivi i savjesni, može se učiniti nažao drugome, često i cijeloj zajednici – kazao je papa i dodao kako, primjerice, ima naslova koji “urliču” i koji mogu predstavljati “lažnu stvarnost”.

- Zbog toga je potrebno uvijek provjeravati, a kada se pogriješi, teško je povratiti dostojanstvo. Zbog interneta i lažnih vijesti greške često budu prihvaćene kao istinite. Zbog toga novinari moraju uvijek imati na umu snagu instrumenta koji imaju na raspolaganju i oduprijeti se “tendencijama da se objavi neka vijest koja nije dovoljno provjerena. Ponizni novinar je ujedno i slobodni novinar. Slobodan od uvjetovanja. Slobodan od predrasuda i zbog toga hrabar. Sloboda zahtijeva hrabrost – kazao je Franjo.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Papa Franjo: Kolinda je pravi general, a Hrvatska je snažna , 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program