OVU PASTU ZA ZUBE BI TREBALO HITNO POVUĆI S POLICA, UZROKUJE RAK! Sve što vam podvaljuju u reklami okrutna je laž

Objavljeno: 12.5.2019. u 11:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

‘Ključno je da potrošači provjere sastojke na pakiranju paste za zube od ugljena kako bi se uvjerili da ona sadržava fluorid, kalcij i fosfat koji osnažuju i štite caklinu’

Moderne zubne paste od ugljena, koje slove kao zdrave, zapravo uzrokuju propadanje zuba, pa čak i rak, pokazalo je novo istraživanje. Crne paste od ugljena navodno izbjeljuju zube, uklanjaju mrlje, uništavaju bakterije u ustima, nisu abrazivne, pa čak i osnažuju zube. Proizvođači se hvale kako su takve paste “klinički dokazane”, odobrene od strane stomatologa i, što je najbolji mamac, 100 posto prirodne i ekološki prihvatljive.

Međutim, studija britanskih zubara pokazala je bitno drugačije rezultate, iz kojih proizlazi da je sve što o crnim pastama za zube vidite i čujete u reklamama, tek marketinsški trik, koji je, ispostavilo se, uz to i opasan, piše Mirror.

Premalo fluorida

Sada stručnjaci upozoravaju da takvi preparati mogu uzrokovati zubne abrazije, a ugljen deaktivirati fluorid, sastojak drugih vrsta zubnih pasta, koji sprječava propadanje cakline. Analizirajući 50 vrsta crnih zubnih pasta, zaključili su kako one sadržavaju tek 18 posto fluorida.

Na kutijama više od pola pregledanih proizvoda stoji kako pasta ima terapeutsko djelovanje, a njih čak 96 posto tvrdi da njihova pasta izbjeljuje zube. Gotovo devet od deset reklama za crne paste hvale se kako je proizvod 100 posto prirodan i “eco-friendly”.

Čitajte sastojke

Nažalost, ništa od navedenog nije znanstveno dokazano. Što se tiče izbjeljivanja, stručnjaci kažu kako drveni ugljen u pasti nije sposoban kemijski smanjiti prisutnost mrlja u caklinskom i koštanom tkivu. Osim toga, postoji i visok zdravstveni rizik zbog poliaromatskih ugljikovodika, prirodno prisutnih u ugljenu. Oni su, naime, za ljude potencijalno kancerogeni.

“Ključno je da potrošači provjere sastojke na pakiranju paste za zube od ugljena kako bi se uvjerili da ona sadržava fluorid, kalcij i fosfat koji osnažuju i štite caklinu”, izjavila je za Mirror autorica studije dr. Linda Greenwall.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program