OTKRILI ‘ZABRANJENI PLANET’ TAMO GDJE NE BI SMIO BITI: Astronomi su zaprepašteni, a evo i zašto…

Objavljeno: 30.5.2019. u 17:21
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Otkriven je egzoplanet toliko rijedak da su ga astronomi nazvali ‘zabranjeni planet’

Astronomi su pronašli egzoplanet koji je toliko rijedak da su ga nazvali “zabranjeni planet”, navodi se u novoj studiji. Tehnički poznat kao NGTS-4b, planet je tri puta veći od Zemlje i 20% manji od Neptuna. Također je topliji od Merkura s temperaturom od 1000 stupnjeva Celzija, a posjeduje i svoju vlastitu atmosferu, piše CNN.

Međunarodni tim astronoma uočio je mali planet putem postrojenja za traženje egzoplaneta Next-Generation Transit Survey. Njegova masa je 20 puta veća od mase Zemlje, a oko svoje zvijezde okrene se u punoj orbiti za 1.3 dana. Studija koja detaljno opisuje planet objavljena je u ponedjeljak u časopisu Monthly Notices Kraljevskog astronomskog društva, nakon prošlotjednog otkrića 18 egzoplaneta veličine Zemlje.

Prvi takav planet u ‘Neptunijskoj pustinji’

To je prvi takav egzoplanet koji je pronađen u “Neptunijskoj pustinji”, tj. području blizu zvijezda gdje se inače ne mogu pronaći planeti veličine Neptuna, budući da su planeti bombardirani zračenjem zvijezda i ne mogu održavati svoju plinovitu atmosferu. Isparavaju, ostavljajući samo stjenovitu jezgru.

Međutim, usprkos tome, planet NGTS-4b i dalje ima plinovitu atmosferu. Prema mišljenju astronoma, planet se ili pomaknuo u to područje tijekom posljednjih milijun godina, ili je sam planet nekoć bio veći, a atmosfera je u procesu isparavanja. “Ovaj planet mora biti žilav – nalazi se točno u zoni u kojoj smo očekivali da planeti veličine Neptuna ne mogu preživjeti”, rekao je Richard West u priopćenju, autor studije i glavni istraživač sa Sveučilišta u Warwicku. “Zaista je nevjerojatno da smo pronašli tranzitni planet kroz zatamnjenje zvijezde manje od 0,2% – to nikada prije nije bilo učinjeno putem teleskopa na tlu, i bilo je sjajno pronaći ga, nakon godinu dana rada na ovom projektu.”

West je potvrdio da sada pretražuju podatke kako bi vidjeli mogu li pronaći još koji planet u “Neptunijskoj pustinji”. “Možda je pustinja zelenija nego što se nekad mislilo”, dodao je.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program