Mlada Ruža Tomašić: Recitira o Paveliću u ustaškoj uniformi…

Objavljeno: 31.5.2019. u 12:30
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim, rekla je europarlamentarka za Novosti

Europarlamentarka Ruža Tomašić otkrila je za Novosti kako simpatizira ustaše i ustaški pokret. Objavljivala je i recitirala pjesme u slavu Ante Pavelića u osamdesetim godinama, odjevena u ustašku uniformu.

- Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla? – izjavila je u telefonskom razgovoru s novinarom Novosti i dodala kako ‘ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH’.

- Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestosiječanjsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata događalo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom – pojašnjava Tomašić.

Što se tiče Ante Pavelića, rekla je da je shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogao napraviti drugačije.

- Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu – rekla je eurozastupnica koja je u nedjelju osvojila 70 tisuća preferencijalnih glasova i novi mandat u Europskom parlamentu.

Novosti su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 1970-ih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine 1980-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Autorske pjesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

U tom listu, u izdanju iz 1985., tada 26-godišnja Tomašić je djevojačkim prezimenom Budimir potpisala pjesmu ‘Hrvatskoj’. U njoj, između ostalog, slavi ‘hrabrost i gordost Ante Pavelića’ te najavljuje kako će ‘srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika’. Pjesma završava pokličem ‘Za dom spremni’.

U pjesmi iz 1985., naslovljenoj ‘Poglavniku’, stoje stihovi: ‘Poglavniče, plemeniti vođo…’, završavajući i ovu pjesmu pozdravom ‘Za dom spremni’.

Pjesme je izvodila po zavičajnim domovima diljem Kanade, odjevena u ustašku odoru kakve su nosile pripadnice Ženske ustaške loze i Ženske ustaške mladeži.

Tomašić danas tvrdi da pjesme nisu njeno autorsko djelo, već im je autor njen mentor Goroslav Madić. Kaže kako je tuđe pjesme objavljivala pod svojim imenom jer je ‘to bio dio plana da jednom preuzme Hrvatski oslobodilački pokret u Kanadi u koji se učlanila 1976.’

Tada je Tomašić bila prava atrakcija u Kanadi, a iseljenici su ju zvali ‘Hrvatica u ustaškoj odori’ i ‘Lijepa Plavka’.

- Ne sramim se, tako je bilo tamo dok sam rasla. Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim. Gledajući s političke pozicije, naučila sam dosta novoga i shvaćam da nije sve bilo onako kako su mi tada govorili. Nešto nije, a nešto jest – rekla je Tomašić.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Mlada Ruža Tomašić: Recitira o Paveliću u ustaškoj uniformi... , 3.0 out of 5 based on 2 ratings

7 komentara za “Mlada Ruža Tomašić: Recitira o Paveliću u ustaškoj uniformi…”

 1. I što onda?
  A da je kojim slučajem nosala štafetu i bila sekretar u nekoj lokalnoj partijskoj ćeliji kao mnogi HDZ-ovci to bi joj bio valjda plus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
 2. E… u Samostalnomen srbskomen tjedniku…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Teško da se može tako relativizirati povijest! Ne radi se ovdje o 50-ima, nego 80-ima! Debelo si promašio usporedbu!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Koju povijest?
  Mnogi hrvatski građani nisu znali, ili nisu htjeli znati, za Križni put i Bleiburg devedesetih godina.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. Ali, opet si promašio! Činjenice govore da je tamo počinjen zločin (otac mi je bio na Križnom put, domobran), ali hajdemo redom: uzroci, posljedice…Pa, može se poći i od Aleksandra i diktature, ali ustaše su rak-rana hrvatske povijesti!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 6. O.K. Možda si u pravu.
  Bez obzira na to meni je Ruža Tomašić puno draža i bliža negoli briselski ćato Plenković.
  To nisu ni 50-te, 80-te, 90-te nego DANAS.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 7. Tu se slažem s tobom!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program