Komemoraciju na Bleiburgu nadgledat će helikopteri i antiteroristička policija

Objavljeno: 16.5.2019. u 15:33
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu bit će pod najjačim policijskim nadzorom do sada. Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će manifestaciju.

Uz temeljnu policiju iz cijele države, na sudionike će, piše Večernji list, paziti čuvati austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske. Dio je to opsežnih i nikad temeljitijih priprema za subotnju komemoraciju, o čemu nam govori Rainer Dionisio iz koruške policije.

“Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjersko događanje, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, situacija se pravno promijenila i manifestacija spada pod mjere Zakona u javnom okupljanju – pojašnjava.
 Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske”, dodaje. Porast broja sudionika – jer lani ih je bilo 10.000 – razlog su za angažman većeg broja policajaca, no policijska nazočnost ima svrhu i spriječiti moguće tenzije, provokacije i sukobe.

“Ukupno će 450 pripadnika snaga reda kontrolirati manifestaciju: dolazi 10 policijskih vodova iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Po potrebi će intervenirati pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pokriven videonadzorom”, iznosi detalje.
 Ovogodišnja je policijska akcija planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D” – situacija će se prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje.

“U slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju”, upozorava Dionisio.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 2.0/5 (12 votes cast)
Komemoraciju na Bleiburgu nadgledat će helikopteri i antiteroristička policija, 2.0 out of 5 based on 12 ratings

1 komentar za “Komemoraciju na Bleiburgu nadgledat će helikopteri i antiteroristička policija”

  1. Mogu poslati F-16

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program