FOTOGALERIJA – Otvorena zadarska izložba Hranuellijevih staklenih skulptura

Objavljeno: 13.5.2019. u 08:21
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U sklopu programa obilježavanja 10. godišnjice rada, u Muzeju antičkog stakla u Zadru, je 6. svibnja 2019. godine svečano otvorena izložba staklenih skulptura kipara i slikara Petra Hranuellija. Autor predgovora u katalogu je Zvonko Maković, a Hranuelli ovom prilikom izlaže stotinjak skulptura manjeg formata, prvi put kao cjelinu, koje su nastale tijekom zadnje dvije godine. Hranuellijeve figure u materijalu stakla su tirkizno prozirne i sjaje bez obzira na kut prodora svjetla, a glatkoća stakla im daje mistično-erotski karakter.

Postav izložbe zajednički potpisuju Zvonko Maković i Petar Hranuelli. Izložba ostaje otvorena do 12. kolovoza 2019. godine.

- Za razliku od uobičajenih skulptura koje su radili koje su radili klasici ovoga umijeća, Hranuelli svoje radove izvodi na pomalo hibridan način. Izvodi ih kao da nije staklo materijal što ga oblikuje, nego kamen, štoviše mramor. Zaista, riječ je o identičnome postupku brušenja i glačanja do različitoga stupnja glatkoće i sjaja površine, istaknuo je Maković navodeći kako se prije nego je počeo raditi u staklu ovaj kipar potvrdio radeći skulpture u kamenu.

Birao je, naglašava dalje, najčešće kamen koji je pronalazio u neposrednoj blizini kako na rodnome Braču, tako još češće u Lici gdje ima atelje ili radi vani. U kamenu je stvorio prototipove svojih novih staklenih skulptura.

- U kamenu je kipar definirao svoju formulu, bolje reći oblikovni postupak, ali je osobinama novoga materijala sve to morao mijenjati. Brušenje i poliranje grumena stakla nipošto nije isto kao i brušenje i poliranje komada kamena. Vizualni efekti koji nastaju iz obrade stakla nude prozirnost, sjaj, glatkoću … niz sadržaja koji utječu na estetsku kategoriju ovih djela, a upravo ta kategorija daje ovim radovima posebnost, pa i jedinstvenost u našoj suvremenoj kiparskoj produkciji, istaknuo je Maković.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
FOTOGALERIJA - Otvorena zadarska izložba Hranuellijevih staklenih skulptura, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program