Dobit Ryanaira pala gotovo za trećinu

Objavljeno: 20.5.2019. u 19:43
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je da mu je godišnja neto dobit smanjena gotovo za trećinu zbog prevelikih kapaciteta u europskom sektoru kratkih putovanja koji je prisilio prijevoznike da snize cijene karata.

U poslovnoj godini do kraja ožujka Ryanairova dobit nakon poreza potonula je 29 posto, na 1,02 milijarde eura.

“Zbog povećanja kapaciteta za kratka putovanja i izostanka uskršnjih blagdana u četvrtom fiskalnom tromjesečju cijene karata pale su šest posto”, izjavio je izvršni direktor Michael O’Leary.

Niže cijene privukle putnike

Niže cijene privukle su putnike, čiji je broj u cijeloj poslovnoj godini porastao za devet posto, na 142 milijuna, ističu u Ryanairu.

Poslovne rezultate irskog prijevoznika pogodili su i prošlogodišnji štrajkovi širom Europe, zbog kojih su morali otkazivati letove i ponuditi više plaće zaposlenima u pregovorima sa sindikatima.

Danas su upozorili i da će njihovi izgledi u tekućoj financijskoj godini djelimice ovisiti i o Brexitu. Ryanair je posebno izložen britanskim teškoćama s izlaskom iz Europske unije budući da na britanskom tržištu ostvaruju četvrtinu prihoda.

Probleme im zadaje i žestoka konkurencija u sektoru kratkih putovanja u Europi unatoč konsolidaciji koja uključuje i njihovu nedavnu kupnju austrijskog prijevoznika Laude.

“Očekujemo nastavak konsolidacije i teškoće u zrakoplovnim kompanijama na zimu 2019. i na početku 2020. zbog prekomjernih kapaciteta, nižih cijena karata i viših cijena nafte”, poručili su iz uprave irskog prijevoznika.

Procjenjuju da bi im dobit u poslovnoj godini 2019./2020. mogla pasti na 750 do 950 milijuna eura.

Znatno manja godišnja dobit poklopila se s velikim preustrojem u Ryanairu koji planira podijeliti poslovanje na četiri dijela – prema najavi s početka godine Ryanair DAC bit će zadužen za irsko poslovanje, Ryanair za britansko, Lauda za austrijsko, a Ryanair Sun za ono u Poljskoj, podsjeća AFP.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program