DHMZ OBJAVIO REKORDE NEVREMENA U HRVATSKOJ: Najjači udari bure zabilježeni na Paškom mostu – čak 198 km/h!

Objavljeno: 15.5.2019. u 08:09
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Državni hidrometeorološki zavod objavio je rezultate i analizu nevremena koje je zahvatilo zemlju od 12. do 14. svibnja 2019.

Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju, ponedjeljak i utorak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan vjetar najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Osobito u ponedjeljak jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Zbog obilne kiša naglo su porasli vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une, a bilo je i bujičnih poplava.

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticikone nad sjeverozapadnom Europom (Slika 1). Između ta dva sustava u ponedjeljak su nastale velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku donosila s juga veliku količinu vlage.

U DHMZ-u su pravovremeno izdana upozorenja na službenoj internetskoj stranici i na Meteoalarmu za obilne oborine uz mogućnost bujičnih i riječnih poplava, te na jak i olujan, na sjevernom Jadranu i orkanski vjetar. Poslana su i upozorenja nadležnim službama civilne zaštite.

Do utorka ujutro nerijetko je pala obilna oborina. U tablici 1 prikazane su neke izmjerene 48 satne količine oborine.

U sljedećoj su tablici prikazani neki najjači udari bure, sjevernog vjetra i juga u ponedjeljak i prvom dijelu utorka:

Dok je u ponedjeljak vrijeme u mnogim krajevima bilo izrazito nepovoljno, u utorak se situacija u nekim krajevima poboljšala.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program