AMERIKANCI SABLAZNILI SVIJET: Izglasali zakon koji brani pobačaj, čak i ženama koje su začele silovanjem ili incestom

Objavljeno: 15.5.2019. u 12:02
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Alabama donosi zakon kojim će biti zabranjen pobačaj u gotovo svim slučajevima

Državni senat Alabame u SAD-u donio je u utorak zakon kojim je zabranio gotovo sve pobačaje, osim u iznimnim slučajevima kada je potrebno zaštititi zdravlje majke, čime se želi potaknuti Vrhovni sud da preispita ustavno pravo na pobačaj. Kako piše Independent, najstroži zakon o pobačaju u ovoj državi prethodno je odobrio Zastupnički dom u Alabami, te će sada biti upućen na potpisivanje republikanskoj senatorici i velikoj protivnici pobačaja Kay Ivey koja nije željela otkriti hoće li ga potpisati.

Zakon, koji bi nakon potpisivanja trebao stupiti na snagu za šest mjeseci, sigurno će pokušati zakonski osporiti Američka udruga za građanske slobode i druge skupine koje su se već obvezale da će uputiti tužbu. Zakon o ograničavanju prava na pobačaj predstavljen je ove godine u 16 država. Četvero guvernera već je potpisalo zakone o zabrani abortusa u slučaju da se mogu otkriti embrionalni otkucaji srca. Međutim, zakon u Alabami ide dalje od toga jer brani pobačaje u gotovo svim slučajevima. Oni koji bi obavljali pobačaj prema tom zakonu počinili bi kazneno djelo za koje je predviđena kazna od 10 do 99 godina zatvora. Doduše, žena koja bi pobacila ne bi bila kazneno odgovorna.

Zabrana čak i za silovane žene

Senat Alabame, koji kontroliraju republikanci, također je porazio demokratski amandman kojim bi se legalizirao pobačaj ženama i djevojkama koje su začele silovanjem ili incestom. Protivnici pobačaja znaju da će zakoni koje donose zasigurno biti osporavani, a i sudovi su ove godine blokirali restriktivan zakon iz Kentuckyja te još jedan u Iowi prošle godine. No, pristaše antiabortivnog zakona u Alabami tvrde da pravo na život nerođenog djeteta nadilazi druga prava.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program