ŽELE PROMIJENITI ‘LIJEPU NAŠU’: U Sabor upućen prijedlog za promjenu himne, garda bi uvrstila još jednu rijeku

Objavljeno: 18.4.2019. u 12:33
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Zrinska garda predlaže da se i rijeka Mura spomene u hrvatskoj himni

Zrinska garda Čakovec uputila je Saboru prijedlog ili poticaj za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lente predsjednika države kako bi se u tekst himne uvrstio stih “Muro, Dravo, Savo teci”, piše u četvrtak Večernji list. “Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke”, kaže za Večernji predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

Mura je, ističu predlagači, od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj nadbiskupiji. “Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i ‘sinje more’, smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne”, tvrde predlagači.

Pisanu potporu toj inicijativi Zrinske garde dali su već i župan Matija Posavec, gradonačelnici sva tri međimurska grada Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Austriji i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu.

Spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu

Zrinska garda želi i postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu, a poduprla je i deklaraciju Hrvatskoga sabora o potvrdi zakonske utemeljenosti Zrinsko-frankopanske bune i osudi nezakonitoga sudskog postupka i presuda hrvatskim knezovima, koju je pripremila Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, piše Večernji list.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
ŽELE PROMIJENITI ‘LIJEPU NAŠU’: U Sabor upućen prijedlog za promjenu himne, garda bi uvrstila još jednu rijeku, 1.0 out of 5 based on 3 ratings

4 komentara za “ŽELE PROMIJENITI ‘LIJEPU NAŠU’: U Sabor upućen prijedlog za promjenu himne, garda bi uvrstila još jednu rijeku”

 1. Ma najbolje da nabrajamo i jezera i potoke

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. “Lijepa naša” odavno više nije to.
  Ono što je Započeo “Kolega Sova” nastavlja Siva Sova.
  “Lijepoj našoj” ne piše se dobro.Kad se riješimo sova svih vrsta, od sivih, garavih… možda bude nade.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 3. A što reći

  Ništa im sveto nije
  Nemam ništa protiv ali u himnu dirati pored svega

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Ajte s v.ragon vi i cha jemate dirat u stihove. Ni pametnijeg posla cinit, mislite kako vise pravit dicu u ovu nasu bidnu zemju ..jema nas manje od 4 miljuna i za jeno 30 godina cemon postat juznonjemaska oli austrijska provincija. Kineze naseljavat triba i one koji znadu puno dice cinit…ja bi da moren, ali moje je vrime obisilo piz medjunoge..Ko je vidija himnu dirat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program