Connect with us

Tech

YALE Znanstvenike koji su oživjeli mozak mrtve svinje predvodio je Zadranin

Objavljeno

-

Tim znanstvenika koji su djelomično oživjeli mozak svinje četiri sata nakon što je ta životinja ubijena predvodio je Zadranin.

Tim znanstvenika predvodio je profesor iz Hrvatske koji predaje na Yaleu, Nenad Šestan. Osim njega, u timu je bio još jedan Hrvat, Zvonimir Vrselja.

Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije s Yalea, predvodio je tim znanstvenika na Yaleu koji su odlučili istražiti može li se mozak oživjeti nakon smrti.

Šestan je rođen u Zadru 1970. godine. 1995. godine diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu, a 1999. godine je doktorirao na Yaleu na kojemu predaje i danas te vodi svoj laboratorij “Sestan Lab”.

Redoviti je profesor na Yaleu.

Zvonimir Vrselja diplomirao je medicinu na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, u Osijeku a na medicinskom fakultetu u Osijeku je i doktorirao.

Radi na Yaleu pri njihovom Medicinskom fakultetu na Odjelu za neuroznanost.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale su za potrebe ovog istraživanja spojili mozak svinje, odnosno nekoliko njih, na sustav koji je u mozak pumpao tekućinu koja je poslužila kao zamjena za krv.

Time su mozgu vraćene neke osnovne funkcije, poput sposobnosti stanica da proizvode energiju. Osim toga, taj postupak je pomogao održati unutarnju strukturu mozga.

Šestan se pitao može li se mozak oživjeti nakon smrti.

Šestanov tim je na ovo pitanje odgovarao uz pomoć 32 svinjska mozga. Mozgove je njegov tim dobio iz klaonice koja je smještena u blizini njegovog laboratorija. Njegov tim je potom uklonio svaki od mozgova iz lubanja te su mozgovi smješteni u posebne komore. Potom je u svaki mozak uveden kateter.

Četiri sata nakon smrti znanstvenici su u vene i arterije mozgova preko katetera počeli ubrizgavati toplu otopinu.

Radili su to preko sustava BrainEx, koji imitira tok krvi tako što je u mozak dovodio nutritivne tvari i kisik. Otopina koju je tim ubrizgavao u mozak je u sebi imala i kemikalije koje služe sprječavanju aktivnosti u neuronima, zaštiti od štete, ali i sprječavanju električne aktivnosti u mozgu.

Unatoč tome, znanstvenici su motrili električnu aktivnost mozgova tijekom cijelog eksperimenta i bili su spremni dati anestetik mozgu ako bi primijetili da dolazi do povratka svijesti.

Znanstvenici su testirali koliko se dobro mozak drži kroz period od šest sati.

Otkrili su za tih šest sati kako su neuroni i ostale moždane ćelije povratile svoje metaboličke funkcije, poput konzumacije šećera ili proizvodnje ugljikova dioksida. Osim toga, uočili su i kako je imunitetni sustav mozga počeo raditi.

Struktura pojedinih stanica i dijelova mozga je očuvana. Rezultate su usporedili s mozgovima koji nisu primili otopinu.

Struktura stranica u mozgovima koji nisu primili otopinu bogatu nutrijentima kisikom se urušila. Kada su znanstvenici u mozgove koji su primili otopinu pustili električni signal, otkrili su da pojedini neuroni i dalje mogu prenositi signal kroz mozak.

Ali tim nikada nije uočio koordinirane električne uzorke kroz cijeli mozak, što bi značilo sofisticiranu moždanu aktivnost ili čak svijest.

Šestan, čiji tim je koristio ovu tehniku za održavanje svinjskog mozga živim do 36 sati, trenutno nema planove za povrat električne aktivnosti u cijelom mozgu.

Umjesto toga, njegov je prioritete otkriti koliko njegov tim može održati metaboličke i fiziološke funkcije mozga van tijela.

“Moguće je da samo odgađamo neizbježno te da se mozak neće moći oporaviti”, rekao je za Nature.

“Preletjeli smo nekoliko metara, ali možemo li stvarno letjeti”, dodao je.

BrainEx sustav je daleko od toga da je spreman za upotrebu na ljudima, dodao je Šestan za Nature, posebno zbog toga što ga je teško rabiti ako se mozak ne izvadi iz lubanje.

Šestan je za BBC izjavio kako se proces odumiranja stanica u mozgu događa kroz duže vremena nego što se ranije mislilo.

“Pokazali smo da je proces umiranja stanica postupan, proces koji ide korak po korak”, rekao je.

“Pokazali smo kako se nekih od tih procesa mogu ili odgoditi ili očuvati ili preokrenuti”, zaključio je.

“Ovo nije živući mozak. Ali je stanično aktivan mozak”, rekao je za Guardian kojemu je otkrio i kako na početku studije on i njegov tim nisu vjerovali da će doći ovako daleko.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati

Tech

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri uređaja iz struje!

Objavljeno

-

By

unsplash

Ako se neki električni uređaj neko vrijeme ne koristi, mnogi jednostavno kabel isključe iz utičnice. No, to nije uvijek dobro.

Mnogi električni uređaji nastavljaju trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni. To uključuje, na primjer, televizore, radije, LCD monitore ili bežične telefone. Njihove crvene LED diode vrlo jasno pokazuju da energija i dalje teče nakon što su isključeni. To se naziva “fantomsko punjenje”, piše Fenix-magazin.

Međutim, ne mogu svi električni uređaji podnijeti da budu potpuno isključeni iz utičnice. To može biti zbog raznih stvari. Ponekad je to zbog načina na koji funkcioniraju, ponekad zbog toga kako su programirani.

Bitan je i redoslijed isključivanja. Kako biste izbjegli oštećenje, uvijek prvo koristite prekidač, a zatim utikač.

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri električna uređaja

1. Pisač

Kada je u pitanju električna energija, kod ink-jet pisača nije potrebno isključiti napajanje električnog uređaja. Međutim, postoji stvarni problem koji nastaje kada se pisač ne isključi pomoću gumba za uključivanje, nego se isključi iz utičnice.

Kada je uključen, spreman je za ispis i nije u stanju mirovanja. Ako se izvuče utikač, zaustavlja se u procesu bez gašenja, kao što bi bio slučaj pri normalnom gašenju.

Ovo je slično resetiranju. To znači da se ink-jet pisač potpuno ponovno pokreće i pretpostavlja da se ispisna glava nije koristila dulje vrijeme. Dakle, čisti se i koristi veliku količinu tinte.

2. WiFi usmjerivač

Imati pristup Internetu u svakom trenutku je prednost stalno aktivnih FritzBoxova, Speedport uređaja, itd. Možda bi se isplatilo noću isključiti WLAN router, ali samo ako na njega nisu povezani drugi važni uređaji.

Ako koristite svoj fiksni telefon, telefonsku sekretaricu i/ili pametne kućne električne uređaje, ne biste trebali isključiti usmjerivač. Oni tada nisu dostupni ili čak uzrokuju probleme kada se uređaj ponovno uključi.

3. OLED televizori

Moderni televizori poput OLED televizora rade smetnje kada se utikač isključi. To je zbog činjenice da se pikseli automatski ažuriraju u pozadini.

Redovito isključivanje s mreže nepravilno bi prekinulo ovaj proces i moglo dovesti do oštećenja ili pogoršanja kvalitete slike.Najbolje je unaprijed saznati od proizvođača možete li električni uređaj isključiti tipkom za napajanje ili je dopušteno potpuno isključiti napajanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu