Vlada povećala novac za Hrvate u BiH

Objavljeno: 15.4.2019. u 13:20
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz državnog proračuna biti izdvojeno 25,8 milijuna kuna, što je 1,8 milijuna više nego lani, najavljeno je na sjednici vlade koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.

“Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz potporu programima i projektima od interesa za hrvatski narod”, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

U tu je svrhu, naglasio je, u proračunu za ovu godinu izdvojeno 25,8 milijuna kuna što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Plenković kaže da to štiti identitet Hrvata u BiH

Premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se financirati iz proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Povjerenstvo će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni natječaj te vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava.

U Sabor je sa sjednice upućen konačni prijedlog zakona o pravosudnoj akademiji, kojem je cilj redefinirati značaj i ulogu Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustav polaganja završnog ispita. Predložena je obveza pohađanja Škole i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudna tijela u trajanju od godinu dana.

Mijenja se i unutarnja struktura vođenja i funkcioniranja Pravosudne akademije, odnosno smanjuje broj članova Upravnog vijeća i povećava broj članova Programskog vijeća radi učinkovitijeg načina donošenja odluka te kreiranja što kvalitetnijih programa.

Kako bi se spriječio mogući sukob interesa kroz članstvo u različitim tijelima Akademije, predlaže se ograničena mogućnost istovremenog obnašanja funkcija člana različitih tijela Akademije.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Vlada povećala novac za Hrvate u BiH, 1.0 out of 5 based on 1 rating

5 komentara za “Vlada povećala novac za Hrvate u BiH”

 1. Kome drago, kome mlinarec.
  U BiH zive katolici, a ne Hrvati.
  Kostala nas je ta bosna, a kostat ce nas jos.

  Sve!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
 2. A što reći

  Na glup komentar kaciole..
  Narodi su se vjekovima naseljavali sa istoka ka zapadu a najmanje sa zapada na istok, ali to raznoraznim kaciolama teško je objasniti.
  Druga stvar,ti kako razni kaciole zovu katolici ,a ja i većina njih zovemo Hrvati su etnički očišćeni od strane nacista četnika masovnih ubojica Hrvata i Bošnjaka i Kosovara.
  Izgleda da tinja i dalje ta udbaška baklja upljuvaka protiv Hrvata iz BiH koji nisu došli SVOJOM VOLJOM nego su protjerani zavieke
  Istovremeno se dozvoljava a vjerojatno i u kući raznih kaciola da se zaboravlja na hrvatske putovnice u Srbiji i tzv Šumskoj odakle su protjerani Hrvati iliti katolici kako neuki kažu.
  U RH prije rata prije velikosrpske agresije nisu ni bili mnogi Hrvati čisti kaciolo negoli mješanci bez kršćanski obreda i vjenčanja i krštenja… da ne idemo u dubinu problema
  Npr srbijanci ne gledaju Srbe iz Hrvatske i Bosne tako kao ti svoje jer su naučeni a ti i kućni ti odgoj govore da voliš njih iz sebi znanih razloga

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  • Jesi ti blesav od rodjenja, ili samo treniraš?
   Kakvi srbi, kosovari i ostali….
   Uhljebu jedan, ugodan ti dan :)

   Visok!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Lažni Branitelj

  Ako nema Hrvata u BiH, onda nema ni Srba ni Bošnjaka.
  Ovo oko diljenja šoldi, tribalo bi smanjiti na minimum, a posebnu pažnju posvetiti onima koji su državljani malo tu malo tamo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Nedvojbeno oni su Hrvati ali NISU DIJASPORA.
  To treba definirati Ustavom i kao takvi ne bi smjeli imati pravo glasa u RH.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program