VELIKA VIJEST IZ MUZEJA ANTIČKOG STAKLA U Zadru izložba kineske keramike i porculana – stižu neka od najvećih umjetničkih djela!

Objavljeno: 13.4.2019. u 08:33
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Program Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma započeo je svečanim otvorenjem kineske izložbe „Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom“ u Galeriji Klovićevi dvori 10. travnja 2019. godine, u okviru bilateralne suradnje uoči Sastanka na vrhu suradnje Kina +16 koji se održava 11. i 12. travnja 2019. u Dubrovniku.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini te predstavlja zajednički projekt suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

Nizom kulturno-umjetničkih i turističkih programa Hrvatska i Kina predstavit će se u razdoblju od travnja do prosinca ove godine u sklopu manifestacije Hrvatsko- kineska godina kulture i turizma. Predstavit će se više od 15 hrvatskih i kineskih umjetničkih i kulturnih događanja, među kojima su izložbe, predstave, koncerti i stručne suradnje institucija iz područja zaštite kulturne baštine.

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast biti među nizom partnera u obilježavanju ove važne manifestacije te biti domaćin izložbi “Put porculana preko Puta svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike Jingdezhen (Jingdezhen China Ceramics museum). Izložba se otvara 11. listopada 2019. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru i traje do 1. prosinca 2019. godine.

Jingdezhen Muzej kineske keramike je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, smješten u Jingdezhenu, Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. U ovom Muzeju nalazi se kolekcija od preko 40 000 predmeta, uključujući i više od 500 artefakata od nacionalne važnosti i neprocjenjive kulturne vrijednosti. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru biti će izloženo između 100 i 120 artefakata, od toga 90% modernijih umjetničkih djela, ali i oko 10% iznimno vrijednih kulturnih relikata. Ova umjetnička djela predstavljaju najvišu razinu umjetnosti kineske keramike i porculana.

Uz izložbu umjetničkih predmeta planiran je i drugi – multimedijalni postav izložbe s prikazom filmova i ostalih video materijala o kineskoj kulturi, porculanu i Jingdezhen Muzeju, ali i predavanje ravnatelja Jingdezhen Muzeja kineske keramike te demonstracija izrade keramičkih predmeta od strane stručnjaka iz Jingdezhen Muzeja. Planirana je i radionica kineskih kolega kustosa s djecom osnovnoškolskog uzrasta iz zadarskih škola na temu kineskog pisma, umjetnosti papirnatih ukrasa te slikanja, a program će biti upotpunjen i koncertom kineskih umjetnika na porculanskim instrumentima.

Cijeli program s radionicama, predavanjem i koncertom predviđen je kao interaktivan s ciljanom skupinom posjetitelja, posebice s naglaskom na edukaciju i promociju kineske kulture, ali povezivanja s hrvatskom kulturom i umjetnosti. Kineski kolege iz Jingdezhen Muzeja naglašavaju da iako se udaljenost između Hrvatske i Kine mjeri u tisućama milja, ta daljina nije spriječila komunikaciju i interakciju između kineske i hrvatske kulture još od Marka Pola u 13. stoljeću.

Na ovaj način i Muzej antičkog stakla u Zadru pridonosi stvaranju “duginog mosta kroz Aziju i Europu,” kao zalog buduće suradnje Hrvatske i Kine, kako je i istaknuo predsjednik Državnog vijeća NR Kine Li Keqiang u posjetu Hrvatskoj.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program