UHS: Sudac Kolakušić svojim političkim izjavama manipulira javnošću

Objavljeno: 17.4.2019. u 14:32
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je da politička aktivnost suca Mislava Kolakušića, koji se kandidirao na izborima za člana Europskog parlamenta, sadrži neistine kojima manipulira javnošću i zloupotrebljava to što javnost nema detaljna znanja o djelovanju sudbenog sustava.

“Netočno je da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u rad, jer predmete sucima dodjeljuje računalni sustav nasumično, i to korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati, priopćio je UHS komentirajući Kolakušićevu izjavu koju je dao u ulozi kandidata na izborima za člana Europskog parlamenta.

UHS ističe da predsjednici sudova i predsjednici odjela u sudovima rade odgovorne dužnosti u upravljanju sudovima te da mnogi od njih sude u konkretnim predmetima, što se lako može provjeriti u sustavu e-predmeta.

Udruga sudaca tvrdi i kako je netočno da 592 suca ne rade ništa, ističući da je Kolakušić posljednji koji bi smio predbacivati sucima nerad s obzirom na opće poznate podatake o njegovu “radu” na sudu na kojem navodno obnaša sudačku dužnost.

Kolakušić za ukidanje funkcije predsjednika suda u kojoj vidi izvor korupcije u pravosuđu

Sudac Kolakušić, predsjednik udruge Antikorupcija i nositelj građanske liste za Europski parlament prije dva dana je na svojoj internetskoj stranici najavio “radikalna i efikasna rješenja za rješavanje problema korupcije u pravosuđu i prekomjerne državne potrošnje”.

Založio se za ukidanje funkcije predsjednika suda u kojoj vidi izvor korupcije u pravosuđu, s obzirom da se s te pozicije može vrlo uspješno manipulirati dodjelom sudskih predmeta, a time i utjecati na ishode sudskih sporova.

U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih, što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine.

Bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri, ustvrdio je Kolakušić.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “UHS: Sudac Kolakušić svojim političkim izjavama manipulira javnošću”

 1. A što reći

  Suci općinskog i županijskog suda u bilo kojoj županiji imaju milijarde u nekretninama i TD
  Odakle

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Emmanuel Trs

  Činjenice Vas opovrgavaju! Sudac Kolakušić je POTPUNO u pravu!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program