Pod kontrolom požar u Notre-Dame – sačuvana struktura katedrale

Objavljeno: 16.4.2019. u 08:09
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Požar u pariškoj katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci. Oba tornja katedrale Notre-Dame su sigurna, kazao je Laurent Nunez, tajnik ministarstva unutarnjih poslova.

Izjavio je to nekoliko sati nakon što je u strašnom požaru srušen zvonik i uništeno dvije trećine krova pariške katedrale. Sada je vrijeme hlađenja. Još radimo na očuvanju umjetničkih djela katedrale, rekao je Nunez novinarima na mjestu događaja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako svečano obećaje da će čuvena pariška katedrala ponovno biti izgrađena.

- Ova katedrala dio je naše povijesti. Uz nju smo preživjeli ratove, oslobođenja i uvijek je bila u centru naših života. Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas, napisao je na twitteru francuski predsjednik.

- Obnovit ćemo katedralu u narednih nekoliko godina. Pokrenut će se nacionalni program donacija koji će se protezati izvan naših granica, rekao je Macron nakon što je posjetio požarište.

Požar je nazvao strašnom tragedijom, ali smatra da je ipak “najgore izbjegnuto”. Istaknuo je da se fasada katedrale i dva glavna tornja nisu srušili tijekom požara.

Vatra je buknula oko 16.50 na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

Jedan vatrogasac je teško ozlijeđen, izjavio je zapovjednik vatrogasne brigade Pariza general Jean-Claude Gallet.

Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati. Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

UNESCO je tvitao kako “pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa”.

Izgrađena u 12. stoljeću, katedrala Notre Dame privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Pod kontrolom požar u Notre-Dame - sačuvana struktura katedrale, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program