Msgr. Uzinić: Crkva je pozvana služiti čovjeku

Objavljeno: 20.4.2019. u 16:07
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” rekao je da je poruka Dubrovačke biskupije “Budite složni” samo jedna općenita poruka pastoralnog plana koja se uklapa u opće poruke vazmenog vremena koje proživljavamo i Uskrsa, a koje su puno šire i dublje.

- To je poruka o pobjedi dobra nad zlom, poruka o pobjedi života nad smrću, važnosti oprosta, uzimanju odgovornosti za druge, o nadi, ljubavi, rekao je biskup Uzinić.

Odgovarajući na pitanje o preuzimanju odgovornosti te tvrdnjama vjernika i dijela svećenika da bi Crkva trebala djelovati kao neki blagotvorni društveni faktor, Uzinić je rekao da je Crkva pozvana služiti čovjeku, društvu i otvarati ga za jednu veću i važniju perspektivu koja se ne može zadovoljiti ovozemaljskim interesima.

Govoreći o ključnim problemima današnje Katoličke crkve, Uzinić je rekao da je prema njegovu mišljenju riječ o tome što su vjernici, koji su u Crkvi, zaboravili da ih Bog voli. Nisu u Crkvi da bi bili iskorištavani. Nekako kao da su unutar Crkve, oni koji ostaju u Crkvi, zbog nekog straha. Nisu slobodno i s radošću unutar Crkve, a drugi zbog istih tih razloga napuštaju Crkvu, kazao je.

Msgr. Uzinić govorio je i o problemu pedofilije. Mi smo u prošlosti nažalost griješili jer se nismo na pravi način suočavali s grijehom i zločinom. Bojim se da bismo sada mogli otići u drugu krajnost, da izgubimo iz vida čovjeka, osobu, grešnika. Većina pedofila su i sami nažalost bili žrtve, kazao je i naglasio da je potrebno spriječiti njegovo ponavljanje.

- Crkva je pozvana i prema takvima imati milosti. Ali ne na način da se prelazi preko onoga što su oni počinili, nego da im se kao osobama pokuša pomoći, dodaje i ističe da Crkva ne smije dozvoliti da se bilo koji grešnik osjeti, pa makar bio i pedofil, kao da mu Crkva zatvara vrata.

Bog razlikuje grijeh i grešnike. Bog razlikuje onoga tko je počinio zločin od samog zločina. Na prvom mjestu dakako da trebaju biti žrtve i njima treba pomoći. Ali i oni koji jesu pedofili, često su i sami žrtve, dodaje Uzinić.

Navodeći čin ispovijedi, Uzinić je rekao da to često nije istinski događaj obraćenja.

- On bi upravo trebao to biti – istinska želja za mijenjanje vlastitog života. Netko ne ispovijeda grijehe pred svećenikom da bi svećenik znao što je on zgriješio, nego da bi sebi osvijestio to što u životu nije bilo kako treba, kaže Uzinić.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program