FOTOGALERIJA Vježba spašavanja “Razorni potres Gaženica 2019.”

Objavljeno: 16.4.2019. u 15:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

U utorak, 16. travnja 2019. na prostoru Gaženice održana je pokazno- terenska vježba spašavanja za slučaj potresa “RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019″ , organizirana povodom Županijskih dana 2019. godine, a u okviru provedbe projekta READINESS.

Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite “READINESS” iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija -Hrvatska 2014-2020.

Cilj projekta je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa, poboljšanjem otpornosti obiju zemalja, ukazujući na sveukupnu sposobnost ekosustava i zajednica da se odupru, apsorbiraju, prilagode i oporave od učinaka šumskog požara i potresa u pravodobnom i učinkovitom smislu.

Nositelj organizacije pokazno-terenske vježbe bila je Zadarska županija, a u provedbi vježbe sudjelovali su: Operativne snage vatrogastva (JVP Zadar i DVD Sv.Filip i Jakov), operativne snage Hrvatskog crvenog križa, Stožer civilne zaštite Zadarske županije i Grada Zadra, HGSS stanica Zadar, koordinator na lokaciji, MUP PU Zadarska , MUP Ravnateljstvo civilne zaštite i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije.

Posjetitelji su danas imali priliku vidjeti pojedine aktivnosti operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite koje se provode na terenu pod pretpostavkom mogućeg nastanka stvarnog događaja. Prikazana je metodologije rada i provođenje pojedinih aktivnosti.

Aktivnosti koje su se provodile u vježbi vezane su uz samu temu vježbe: evakuacija, spašavanje , gašenje požara, pronalazak unesrećenih pomoću potražnog psa, spašavanje iz ruševina, spuštanje sa visina, pružanje hitne medicinske pomoći i zbrinjavanje i psihološka pomoć unesrećenih .

Sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite kao operativna snaga angažira se koordinator na lokaciji kojeg određuje stožer civilne zaštite JLPRS ovisno o prirodi događaja i prvog ga se upućuje na mjesto događaja. Koordinator na lokaciji procjenjuje nastalu situaciju i njezine posljedice na terenu te u suradnji s nadležnim stožerom usklađuje djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite na terenu.

Samoj vježbi prethodilo je obraćanje župana Božidara Longina koji je čestitajući svim žiteljima Dan Zadarske županije istaknuo kako se i ova vježba provodi u sklopu programa Županijski dani 2019. Naglašavajući kako smo svi svjesni koliko nam je sigurnost važna, župan je dodao: „Naša je zadaća učiniti sve da se, prije svega naši građani, a zatim i brojni gosti i dalje osjećaju sigurnima. Mi smo poželjno turističko odredište, između ostalog, i zahvaljujući sigurnosti. Sigurnost je, slobodno možemo kazati, postala naš brend.

No, bez obzira na sve, uvijek moramo biti spremni za iznenadne događaje. Nažalost, imamo i svježih primjera katastrofe, poput onog jučerašnjeg iz Pariza. Doživjeli smo to, nažalost, i mi na svojoj koži, pogotovo 2017. godine kada nas je zadesila velika poplava, ali i niz požara.

Tada smo pokazali spremnost, dobru koordinaciju, i ono što često znam istaknuti – da dobro upravljamo u kriznim situacijama.“

U ime zastupnika u hrvatskom saboru i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera nazočnima se obratio zamjenik načelnika hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Foto: Zadarska županija

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program