DAN PRAVA PACIJENATA I gradonačelnik Dukić sutra na obilježavanju na Narodnom trgu

Objavljeno: 17.4.2019. u 14:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Dana 18. travnja 2019.g. ( četvrtak ) obilježava se 13. Europski dan prava pacijenata. Tim povodom, dijelit će se promotivni materijal građanima od 11 do 12 sati na Narodnom trgu. Članovima HUPPP – ogranka Zadar će se pridružiti i gradonačelnik Branko Dukić kako bi zajedno s građanima obilježio 13. EU dan prava pacijenata.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata – Ogranak Zadar, želi podsjetiti građane Zadra i Zadarske županije na EU Dan prava pacijenata koji se već 13. godinu zaredom obilježava 18. travnja:

“Izazovi održive zdravstvene zaštite u cijeloj Europi, nametnuli su potrebu prepoznavanja i normiranja prava pacijenata u zdravstvenim sustavima EU. U Rimu je 2002. godine nastala Europska povelja o pravima pacijenata, poznatija kao ‘Rimska povelja’, koja je u studenom iste godine ratificirana u Briselu i tako je postala temeljni dokument za reformu zdravstva u zemljama Europske Unije.

Drugo poglavlje „Rimske povelje“, u kojem je prezentirano 14. prava pacijenata, sastavni je dio Europskog Ustava.

EU Povelja prava pacijenata predstavlja temeljna ljudska prava, koja se moraju poštivati prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite, u svim zdravstvenim sustavima EU.

Pravo na preventivne mjere

Pravo na pridržavanje standarda kvalitete

Pravo na pristup

Pravo na sigurnost

Pravo na informiranost

Pravo na inovacije

Pravo na pristanak

Pravo na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli

Pravo na slobodu izbora

Pravo na individualizirano liječenje

Pravo na privatnost i povjerljivost

Pravo na žalbu

Pravo na poštivanje pacijentova vremena

Pravo na obeštećenje

Konferencija kao glavni događaj obilježavanja EU dana prava pacijenata pod nazivom “Focus on Digital Health and Personalized Medicine” koja je povezana sa nekoliko prava pacijenata (pravo na preventivu, na pridržavanje standarda kvalitete, na sigurnost i na inovacije) iz EU povelje o pravima pacijenata, održana je 10. travnja 2019.g. u EU Parlamentu uz potporu EU Direkcije Potrošači i zdravlje, te članova EU parlamenta.

Digitalizacija zdravstvenog sustava je danas ključna kako bi u potpunosti dostigli pravo na kompletnu zdravstvenu zaštitu, koja se temelji na vjerovanju da pacijenti imaju pravo na kompletnu zdravstvenu zaštitu, koja im je potrebna, uključujući i pravo na prevenciju, promociju zdravlja, rehabilitaciju i palijativnu skrb, a pritom bez rizika osiromašenja. U tom pogledu digitalizacija zdravstva poboljšava dostupnost i efikasnost moderne medicine i omogućava zdravstvene usluge u potpunosti okrenute pacijentu.“

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
DAN PRAVA PACIJENATA I gradonačelnik Dukić sutra na obilježavanju na Narodnom trgu, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program