Morski sisavac pred izumiranjem: Ostalo ih je još samo 10 na cijelom svijetu

Objavljeno: 22.3.2019. u 13:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Kalifornijska pliskavica, najugroženiji morski sisavac na svijetu, opasno se približila izumiranju, piše New Scientist. Naime, na svijetu danas ima još samo desetak jedinki te vrste, za razliku od njih 30 u 2017. i 600 prije dvadesetak godina.

Ova vrsta boravi samo u sjevernom Kalifornijskom zaljevu, a smatra se da je za tako drastičan pad njene populacije kriva kineska potražnja za ribljim mjehurom totoabe. Ribari, kako bi ulovili totoabu, bacaju u more specifičnu vrstu mreže u koju se zapletu i kalifornijske piskavice.

Unatoč međunarodnim naporima za spašavanje pliskavice, Međunarodni odbor za spašavanje kalifornijske pliskavice (International Committee for the Recovery of the Vaquita, CIRVA) procijenio je da se njihova populacija u posljednje tri godine smanjila za 50 posto.

“Nagli pad populacije nastavlja se unatoč svim mjerama koje provodi meksička vlada“, piše u izvješću odbora. CIRVA poziva meksičke ministre da odmah poduzmu dodatne mjere, uključujući financiranje uklanjanja mreža, zaštitu timova koji će uklanjati mreže, pojačavanje nadzora i privođenje bilo koje osobe koja se bavi ilegalnim ribolovom.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Morski sisavac pred izumiranjem: Ostalo ih je još samo 10 na cijelom svijetu, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program