Connect with us

magazin

DANAS JE PEPELNICA Znate li što je to?

Objavljeno

-

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda. Znate li što je to?

Pepelnicom započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva Uskrsa.

Pepelnica svojom simbolikom ima osobni karakter obraćenja, ali i ekleziološki i socijalni, jer je riječ o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.

Pepelnica je početak korizmenog vremena, dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta na koji svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Nutricionistica navodi dvije supernamirnice koje treba izbjegavati i četiri koje treba jesti redovito za bolje zdravlje

Objavljeno

-

By

Pexels

Nutricionistica je podijelila svoje mišljenje o dvije supernamirnice za koje smatra da su precijenjene i četiri namirnice koje bi svatko trebao redovito jesti.

Nutricionistica je za Mirror dala svoje najbolje savjete za zdraviji način života, navodeći četiri namirnice koje morate imati i dvije kojih se trebate kloniti.

Upozorila je protiv upotrebe kolagena u prahu i probiotičkih dodataka, predlažući umjesto toga cjelovitu hranu.

Objasnila je: “Ipak, postoje neke dobre marke kolagena u prahu, ali iz svog sam kliničkog iskustva otkrila da moji klijenti postižu bolje rezultate sa stvarima kao što su njihova kosa, koža, nokti i zdravlje zglobova kada koristimo izvor kolagena iz cjelovite prehrane u odnosu na kolagen u prahu.”

Što se tiče probiotika, rekla je: “Postoje vrlo specifični slučajevi u kojima sam svojim klijentima preporučila dodatke probiotika, ali ako samo pokušavamo dobiti dnevnu dozu probiotika, izvori hrane poput kiselog kupusa puno su bolja opcija i često sadrže više sojeva probiotika.”

Za one koji žele prirodnim putem povećati unos kolagena, preporučuje juhu od kostiju, dok su maline njezin izbor za međuobrok bogat vlaknima.

 
Nastavi čitati

magazin

Obratite pažnju: Ovo su znakovi da imate kukce u kuhinji!

Objavljeno

-

By

Pexels

Od vitalne je važnosti da ormarići budu čisti kako bismo spriječili pojavu kukaca. Obavezno dobro usisajte područje i dobro ga očistite, uz to uvijek bacite svu kontaminiranu hranu jer može privući životinjice.

Ideja o bubama koje vrebaju u vašim ormarima i ulaze u vašu suhu hranu dovoljna je da vam se ježi koža.

Iako su stvorenja bezopasna, stručnjak kaže da ćete možda morati brzo djelovati kako biste uklonili problem koji raste.

Problem je u tome što su kukci tako mali, dugački samo milimetar, da ih je teško identificirati.

Ashleigh Tosh, stručnjakinja s MuscleFood.com podijelila je uobičajene kuhinjske životinjice i svoje najbolje savjete kako ih se zauvijek riješiti, prenosi Večernji list.

“Uobičajene kukce poput žižaka u brašnu lako je uočiti – taman kukac ističe se u brašnu. Čim ih vidite, lako ih se riješite. Jednostavno bacite brašno i provjerite ostala pakiranja u blizini. Druge poput sirnih grinja su toliko sićušne da ih je gotovo nemoguće vidjeti, ali ne brinite, ove su potpuno bezopasne ako ih konzumirate”, rekla je stručnjakinja.

Od vitalne je važnosti da ormarići budu čisti kako bismo spriječili pojavu kukaca. Obavezno dobro usisajte područje i dobro ga očistite, uz to uvijek bacite svu kontaminiranu hranu jer može privući životinjice.

Biskvitne bube jedna su od najčešćih kukaca u kuhinjskim ormarićima. Vole se hraniti kruhom, začinima i brašnom.

Stručnjakinja je objasnila da su dugački otprilike tri milimetra crvene i smeđe boje.

“Da biste ih se riješili, morat ćete pronaći izvor i dubinski očistiti područje, uklanjajući ostatke hrane, jaja, ličinke i odrasle kornjaše.”

Tri puta veća od biskvitne zlatice je buba iz smočnice. Ovi insekti su tamne boje sa svijetlom trakom na leđima – što pomaže u njihovom prepoznavanju.

“Naći ćete ove životinjice oko letvica i možda iza štednjaka gdje će jesti masnoću ili bilo koju hranu koja je ispala. Najbolji način da se riješite kukaca smočnice je insekticid ili toplinska obrada”, stručnjakinja je komentirala.

“Morate ukloniti svu hranu iz ormarića prije dubinskog čišćenja. Još jedna buba koja voli kuhinjske ormariće je brašnarica, koja radije jede hranu od žitarica kao i čisto brašno gdje često izleže jaja. Ove bube su crvene i smeđe boje i imaju antenicu. Za razliku od mnogih drugih buba, kukci brašnara nisu nužno štetni, ali će uzrokovati kontaminaciju hrane. Međutim, u dobrim uvjetima mogu živjeti i do šest mjeseci”, dodala je.

Ljudi također trebaju pripaziti na mlinskog moljca – poznatog i kao mediteranski moljac od brašna – koji također voli brašno.

“Ako ih pronađete u svom domu, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti”, rekla je Ashleigh.

Ljubitelji sira trebaju se pripaziti sirnih grinja koje također jako vole ovaj mliječni proizvod. Obično preferiraju stare sireve s prirodnom korom i toliko su sitni da ih je teško vidjeti.

Ako slučajno pojedete sirnu grinju, one su bezopasne. Također se mogu naći u vlažnom brašnu i nekim pohranjenim proizvodima.

I na kraju, najrjeđi kukac koji se može naći u vašim ormarima je rižin žižak.

Ashleigh je komentirala: “Teško da ćete ih pronaći kod kuće – obično se nalaze u skladištima žitarica. Međutim, povremeno ih se može pronaći u grahu, ptičjem sjemenu, suncokretu i suhom kukuruzu. Morate paziti na crvenu ili smeđu bubu, dugu oko tri milimetra s crvenim ili žutim mrljama na poklopcu krila. Ako ih uočite, očistite svoje ormare i riješite se sve nezapečaćene hrane. Dajte prostoru duboku očistite i koristite insekticid ako je potrebno”, kaže.

 
Nastavi čitati

magazin

Deset najboljih voća i povrća za dugovječnost

Objavljeno

-

By

Pexels

Toliko je čimbenika koji utječu na to kako starite: genetika, okoliš, stres, pušenje i prehrana. Iako su neki čimbenici izvan vaše kontrole, možete se usredotočiti na hranu i piće koje konzumirate kako biste poboljšali svoju dugovječnost.

Iako postoji niz namirnica koje mogu pomoći kod starenja, poput orašastih plodova, ribe, ulja, ljekovitog bilja i začina, želimo se posebno usredotočiti na voće i povrće za koje istraživanja pokazuju da mogu usporiti starenje i poboljšati ukupnu dugovječnost vašeg života, prenosi eatthis.com.

Voće i povrće sadrže razne hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći vašem tijelu da se obrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija poput srčanih bolesti, kognitivnog pada, upala ili oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, ili mogu pomoći u smanjenju rizika za stvari poput krvnog tlaka i kolesterola, koji izravno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

1) Crveni kupus

Nutricionistice Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos, također poznate kao The Nutrition Twins, tvrde da je crveni ili ljubičasti kupus jedno od najboljeg povrća za dugovječnost.

“Ovaj kupus pripada obitelji križnica, što znači da je moćan izvor antioksidansa koji sadrže sumpor koji se nazivaju glukozinolati, za koje je istraživanje otkrilo, zajedno s antocijaninima, još jednim moćnim spojem u kupusu, koji pomaže smanjiti rizik od bolesti srca, raka, artritisa i neurogenerativne bolesti”, kažu The Nutrition Twins.

2) Gljive

“Sorte kao što su shiitake, reishi i maitake posebno su poznate po svom potencijalu da podrže imunološko zdravlje zbog visokog sadržaja beta-glukana—složenih šećera za koje se zna da stimuliraju imunološki sustav”, kaže nutricionistica Lauren Manaker. “Gljive su također izvor snažnih antioksidansa poput selena i ergotioneina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i smanjuju upalu.”

3) Borovnice

“Često na glasu kao superhrana, borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijanima, koji mogu pridonijeti dugovječnosti”, kaže Manaker. “Ovi moćni spojevi bore se protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih s kroničnim bolestima i starenjem. Uključivanje borovnica u vašu prehranu može poboljšati vaše zdravlje u kratkom roku, a također može promovirati duži, zdraviji život.”

4) Brokula

Prema Manakeru objašnjava da je brokula puna vlakana, vitamina C i K, željeza i niza drugih antioksidansa za koje se pokazalo da smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka. “Jedna od njenih ključnih komponenti, sulforafan, posebno je vrijedan pažnje zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije tijela i zaštiti od oštećenja stanica.”

5) Cikla

“Ovo živopisno, zemljano korjenasto povrće riznica je hranjivih tvari, uključujući vlakna, folat (vitamin B9), mangan, kalij, željezo i vitamin C”, kaže Manaker.

“Cikla i njezin sok povezani su s brojnim zdravstvenim dobrobitima, poput poboljšanog protoka krvi, nižeg krvnog tlaka i poboljšane izvedbe vježbanja, zahvaljujući visokom udjelu nitrata. Ti se spojevi u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, poboljšavajući krvne žile dilatacija i dovodi do bolje cirkulacije i dostave kisika kroz tijelo.”

Manaker napominje da pigmenti boje u cikli također imaju koristi. “Ovi pigmenti, poznati kao betalaini, daju cikli njenu bogatu boju i imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, nudeći zaštitu od oksidativnog stresa i kroničnih bolesti.”

6) Mango

“Ovo sočno voće prepuno je vitamina A i C, koji igraju ključnu ulogu u funkciji imunološkog sustava i zdravlju kože, a tome doprinose i visoke razine antioksidansa pronađenih u mangu, poput mangiferina, kvercetina i galne kiseline njihovoj sposobnosti da se bore protiv oksidativnog stresa i upale, dva značajna čimbenika povezana sa starenjem i kroničnim bolestima”, kaže Manaker.

7) Avokado

Avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva. Istraživanje je također pokazalo da avokado može pomoći u smanjenju LDL kolesterola (loše vrste), što može izravno pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i u smanjenju kronične upale. Također, avokado je bogat hranjivim tvarima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i demencije.

8) Špinat

Lisnato povrće općenito se povezuje sa sporijim kognitivnim padom zbog svojih hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva poput luteina, beta-karotena, nitrata i folata. No, otkriveno je da špinat može pomoći u snižavanju krvnog tlaka zbog viših razina kalija. Osim toga, jedna je studija također otkrila da svakodnevno jedenje špinata pomaže u povećanju razine luteina, što može izravno pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije – stanja očiju povezanog sa starenjem.

9) Kelj

Kad smo već kod lisnatog povrća, kelj je još jedan odličan izbor za povrće koje može pomoći u zdravom starenju. Kao što smo spomenuli za špinat, lisnato povrće pomaže u smanjenju i usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog svog snažnog sadržaja hranjivih tvari.

10) Jagode

Prema istraživanju British Journal of Nutrition, dodavanje jagoda u vašu prehranu moglo bi pomoći kod područja kognitivnog pada povezanog sa starenjem, poput pamćenja. Drugo istraživanje pokazalo je da jagoda u prahu može poboljšati pamćenje i simptome depresije kod nekih sredovječnih muškaraca i žena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu