Preminuo Karl Lagerfeld

Objavljeno: 19.2.2019. u 13:42
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Karl Lagerfeld, Chanelov vodeći dizajner već 30 godina, preminuo je u 86. godini života, objavili su francuski mediji. Bio je vlastiti brend s nepogrešivim izgledom i nečuvenim komentarima.

Karl Lagerfeld rođen je u bogatoj obitelji 10. rujna 1933., podsjeća Deutsche Welle. Otac mu je bio proizvođač konzerviranog mlijeka i sa svojom suprugom, mladim Karlom i njegovom sestrom živio je u hamburškoj četvrti Blankenese, u kojoj su živjeli aristokrati, bila je to četvrt okružena lijepim vilama i uređenim parkovima.

Sve se to promijenilo za Lagerfelde kada je Hamburg bombardiran u srpnju 1944. godine, kada se obitelj preselila na njihovo imanje u Schleswig-Holsteinu. Tamo je Karl, na selu, proveo pola svog djetinjstva, iako su ga njegovi urbani korijeni i sklonost prema neobičnoj odjeći te duga kosa isticali među seoskom djecom.

Mali Karl je također bio prilično neobičan. Čak i prije polaska u školu, naučio je engleski i francuski jezik i proveo sate izrađujući crteže na tavanu. Više je volio ići u muzeje nego u školu, a fascinirali su ga francuski slikari.

Tijekom godina rasla je njegova želja za preseljenjem u Pariz. Nakon što je 1950. pogledao Diorov show u Hamburgu, donio je odluku i 1953. godine on i njegova majka preselili su se u modnu prijestolnicu. Za njega se brzo pročulo: sa samo dvadeset godina osvojio je prvo mjesto u modnom natjecanju svojim dizajnom za kaput. Ostalo je povijest.

Radio je s Pierreom Balmainom i Jeanom Patouom, u Chloéu je postavio trendove, utemeljivši Total Look 1967. – jedinstvo odjeće i pribora. Fendi u Rimu također je bio impresioniran mladim dizajnerom iz Njemačke, koji ga je sredinom šezdesetih godina zaposlio za svoju kolekciju krzna i kože.

Do 1976. Lagerfeld je stekao svoj slavni dandy izgled, upotpunjen prepoznatljivim stilom odjeće inspiriranim 18. stoljećem, repom, koji je sam sebi prljao, i tamnim sunčanim naočalama koje su bile njegov zaštitni znak.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Preminuo Karl Lagerfeld, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program