Ministar o najvećoj odšteti u povijesti hrvatskog zdravstva: “Greške se događaju”

Objavljeno: 05.2.2019. u 08:13
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Naizgled bezazlena rutinska operacija u KBC-u Rijeka prije 13 godina pretvorila se u najgoru noćnu moru pacijentice.

Zbog komplikacija uslijed anestezije ostala je doživotno nepokretna, a nakon godina povlačenja po sudovima dobila je pravomoćnu presudu za najveću odštetu u hrvatskom zdravstvu ikada – čak pet milijuna i sto tisuća kuna.

Do operacijske sale nije ni došla jer je zbog komplikacija s anestezijom, sada već 56-godišnja Riječanka ostala doživotno nepokretna. Troškove liječenja 13 godina plaćala je sama. Sada joj riječki KBC mora isplatiti milijunsku odštetu.

No, desetogodišnji spor, priznaje odvjetnik, ostavio je gorak okus. KBC Rijeka, iako je imao priliku za nagodbu, o njoj čini se nije razmišljao. A završilo je, po riječku bolnicu – još teže.

Iznos od pet milijuna kuna najveća je odšteta ikada dosuđena u Hrvatskoj. Bolnica će tu štetu plaćati u 10 rata.

Liječnici koji su sudjelovali na ovoj operaciji proći će bez sankcija. Ministar zdravstva pak pravni apsket priče ne može komentirati, ali priznaje očito. “Nažalost, pogreške se događaju, i u tome smislu brojne bolnice su krenule u osiguranje od liječničke pogreške”, kaže Milan Kujundžić.

Javnost do kraja nije dobila ni odgovore o slučaju Miroslava Maškarina kojem je iste te 2006. godine u istoj bolnici pri operaciji slijepog crijeva amputirana lijeva potkoljenica. 2011. kirurg koji ga je operirao proglašen je krivim, no prije godinu dana optužba je odbačena, a slučaj je otišao u zastaru. Mladi Rabljanin po presudi je tek djelomično obeštećen.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program